Банкеръ Daily

Общество и политика

За двайсет и седми път "Банкер на годината"

Нито вирусът, нито кризата спряха традиционните награди на в."БАНКЕРЪ"

S 250 7f9b620c 66af 4fa7 a751 e419d3675853
S 250 e67d0bed 8fb1 4643 b271 9028734336f8
S 250 9e6e0c01 629a 4ed6 b6f0 09c16484c2a4
S 250 75c66558 ca36 4d8c ba02 633a5bb44f0d


Независимо от трудните времена, в които живеем, вестник "БАНКЕРЪ" продължи традицията си, съхранена в продължение на почти три десетилетия - да отличава мениджърите на онези финансови институции, които постигат най-забележителни успехи през годината.


Двайсет и седмата церемония по връчването на наградите "Банкер на годината" бе проведена в столичния "Гранд Хотел Милениум". След като приветства гостите с добре дошли, главният редактор на вестника г-жа Бистра Георгиева заяви:

"Отиващата си 2020-а изправи света пред едно от най-големите изпитания - воденето на война с невидим враг. Въпреки това екипът на "БАНКЕРЪ" остана неизменно на първа линия. Последното, което успяхме да направим, бе организираната преди броени дни - съвместно с „Виваком“ АД - видеоконференция, на която водещите банки в България споделиха своя опит и развитие в дигиталното банкиране, дигиталните продукти и дигиталните портфейли между първата и втората вълна на COVID-кризата.

 Убедихме се също, че банките имат много добро развитие на тези продукти и продължават да работят активно в тази посока. Ето защо през тази година нашият основен корпоративен партньор в тези дейности – „Виваком“, реши да прояви инициативност и да връчи една награда и за „дигитален банкер“ на годината. Казано, всъщност, на шега, защото става дума за "Банкер на годината в управлението на дигитални продукти и портфейли".

Банките също бяха на предната линия, тук са и при втората вълна. И с действията си едновременно успяват да се справят с временния мораториум по кредитите, с раздаването на необезпечените кредити за гражданите и с подпомагането на фирмите с кредити, гарантирани от Българската банка за развитие. Това е и един безспорен успех на Банката за развитие.

И тъй като тези дни чух репликата, че на първата линия в икономиката са индустриалците, искам да направя моето лично уточнение: без финансовият гръб на банките, индустриалците едва ли биха били на първа линия в икономиката!

Новото предизвикателство, което се задава пред банките, е те да работят със своите клиенти така гъвкаво, че след края на кризата да не се окажат затрупани под лавина от лоши кредити".

Вижте кадри от награждаването

https://www.youtube.com/watch?v=D2fit89bHM0&feature=youtu.be


Със специалния голям приз „Банкер на годината 2020” бе отличен гуверньорът на БНБ Димитър Радев, по време на чието управление падна бариерата по пътя към императивното бъдеще на България в Еврозоната. Богатият му професионален опит, силното му влияние в банковите среди, решимостта и действеността му доведоха дотам, че България да е реален кандидат за приемане на единната валута.


Димитър Радев направи и един друг пробив – в масовото съзнание на българите. БНБ вече не е само гранитният бастион на монетарната стабилност и хладнокръвният контрольор на банковата система. Тя влезе в елитната група на социално-отговорните институции, ставайки първата централна банка в ЕС, която последва съветите на Европейския банков орган за разсрочване на банковите заеми като силна социална мярка срещу световната пандемия.Така бе защитено името на институцията, която не се казва „Българска централна банка”, нито „Българска национална банка”, а „Българска НАРОДНА банка”.

Наградата бе присъдена на гуверньора и за цялостната му близо 40-годишна кариера в служба на финансите.

За съжаление, г-н Радев не можа да присъства на церемонията (въпреки първоначалното потвърждение), поради забрана от наблюдаващия го лекар след прекаран COVID. Наградата му бе връчена от главния редактор на "БАНКЕРЪ" - г-жа Бистра Георгиева, няколко дни по-късно - на 2 декември (сряда), в личния кабинет. Тя се обърна към него с думите:

„Връчвам Ви тази награда от името на вестник „БАНКЕРЪ“ за най-значимото финансово събитие в тази държава през 2020 година – присъединяването на България към чакалнята на еврозоната. Това бе нещо, което много преди вас - и управители, и служители на БНБ искаха да направят, но не им се случи. Все пак то се случи и Вие, с Вашия екип, определено имате заслуга за всичко това. Това е нашата диплома - сертификат, и нашата статуетка - уникат, дело на скулптора Андрей Москов".

В отговор, управителят на БНБ Димитър Радев заяви:

"Благодаря много. Това е признание, което приемам не само в личен план, но и като признание за онова, което целият банков сектор направи през изминалата година. И имам предвид не само влизането в Банковия съюз и във Валутния механизъм, но и всичко това, което извършиха колегите в банковия сектор за преодоляване на последиците от кризата. Специални благодарности на вестник „БАНКЕРЪ“ и на Вас - госпожо Георгиева. За мен действително е чест да получа тази награда. Благодаря Ви много!" 


Призът „Банкер на годината 2020” за доверие на акционерите и за непрекъснатостта в устойчивото развитие на управляваната от нея кредитна институция получи главният изпълнителен директор и председател на управителния съвет на УниКредит Булбанк Теодора Петкова.


По-всичко личи, че тя съумя да направи плавен прехода между предишното и сегашното ръководство на кредитната институция, познавайки я отвътре. Прекрачила за първи път прага на УниКредит Булбанк като кредитен анализатор през 2002 г., след 18-годишно изкачване по йерархичната стълбица тя стигна до самият й връх.

Тя не е суровата повелителка на парите в най-голямата банка у нас. За нея е важно какво казва Питър Пан: „Всичко, от което имаме нужда, е вяра, доверие и вълшебен прах”. Този женски усет към нещата, съчетан с решителност при взимането на решения и отговорност за тяхната реализация, беше оценен от акционерите на банката.

"Истината е, че визитката ме трогна и заради това настоях първа да взема думата. Визитката бе изключително емоционално наситена и ми стана много топло и уютно тук. Благодаря за наградата – благодаря на „БАНКЕРЪ“ и на Бистра за организацията на събитието и през тази трудна година.

Факт е, че 2020-а за мен е първата цяла календарна година, в която съм начело на банката. И съм благодарна, че е трудна, защото е годината с ужасно много предизвикателства. Но също така това е годината и с ужасно много възможности. И човек успява в много ускорен порядък да се кали и да научи много житейски и мениджърски уроци.

Благодарна съм на всеки един от колегите в УниКредит Булбанк за усилията, сърцето и желанието, които влагат в работата. На всички наши клиенти за обратната връзка – по-често позитивна, но също така и конструктивна, когато се налага. Използвам момента да благодаря и на всички колеги от банковия сектор за това, че правят правилните неща през тази трудна година - помагат на икономиката, на гражданите и са част от решението. Благодаря ви още веднъж за наградата!"

Отличието бе връчено на г-жа Петкова от вицепремиера Томислав Дончев, който благодари за поканата за това "мило хибридно събитие" на в. БАНКЕРЪ

"Под „хибридно“ имам предвид, че то по изключително елегантен начин съчетава живо и онлайн присъствие - поясни той. - Ние се научихме да правим какви ли не неща онлайн. Искрено се надявам да не са всичките и да не е завинаги. Не съм склонен да участвам в спора кои са по-важни – дали банкерите, дали индустриалците, дали търговците. Според мен те всички имат своето място и своя дял. Всеки труд е важен – и този на счетоводителя, и този на инженера, и този на работника. Да, разбира се, редно е да отчетем, че най-трудно и предизвикателно е за ръководителите, защото те трябва да вземат решения за другите, а не просто за себе си. Това е особено тежко в банковия сектор, където не просто управляваш своите пари, а управляваш парите на другите. Има само още един занаят, където се предполага да се управляват парите на другите.

Благодаря на „БАНКЕРЪ“ за поредната организация на събитието „Банкер на годината“. В бизнеса, ако човек си е свършил добре работата, той си получава своята награда под формата на печалба или на заплата. Трябва да свикнем да насочваме прожекторите на общественото внимание към хората, които наистина се справят. Те да бъдат пример. Имаме нужда от много неща - от още публично финансиране, от още частно финансиране, от по-добро образование, от по-добра инфраструктура и т.н., и т.н. Наред с всичко това обаче имаме нужда от авторитети. Аз знам, че едно общество се крепи на авторитети и заради това ми позволете да връча с най-голямо удоволствие тази заслужена награда".


"Банкер на годината 2020" за успешното развитие и спечеленото доверие на клиентите към ръководената от него банка, както и за засилване на човешкия подход в отношенията „банка - клиент”, стана председателят на Кънтри тийма на КВС груп за България, председател на УС и главен изпълнителен директор на Обединена българска банка Петър Андронов.


Той не само успя да запази динамичния и настъпателен тренд в развитието на кредитната институция, но и продължи да я модернизира. И то в тревожната и рестриктивна среда, породена от непредсказуемата световна пандемия.

Яснотата на мисълта и категоричността в изказа са двата външни щриха в профила този банкер, който е и председател на Асоциацията на банките в България. Именно той беше призван да защити и разясни философията на отсрочването на банковите кредити. Направи го по начин, по който банките бяха убедени бързо да запретнат ръкави, а всеки закъсал длъжник да види своя нов партньор – банката с човешко лице.

Наградата връчи министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който изрази дълбоките си благодарности, че е поканен на "това знаково събитие, в една безпрецедентна година, която започнахме със здравна криза, прераснала в икономическа". По думите на министъра "това беше една знакова година, в която българският банков сектор се оказа изключително стабилен и той е един стълб на българската икономика“.

„В банково-финансовия сектор имаме нужда от стабилност и от еволюция, не от революции. Тази еволюция беше постигната през тази година. България – член на ERM 2, член на Банковия съюз и то не само благодарение на усилията на правителството – благодарение на силния банков сектор, който премина през всички тестове и мога да твърдя днес, че той е по-силен и от европейския, защото е по-здрав. Ние преборихме много предизвикателства. Прескочихме много бариери, дори Министерството на икономиката изменяше закони България да бъде член на тази силна група, но това стана благодарение на този силен екип на българския банков сектор. Заради това съм щастлив, че господин Петър Андронов е тук, заедно с нас, и като шеф на Асоциацията на банките в България. В тази криза ние имаме нужда от много от вас. Част от вас, които виждам тук, сте много активни и по процедурите, и по програмите на българското правителство и съдействате за реализирането на програмите на Българска банка за развитие. И до момента инвестираме много в бизнеса, благодарение на вас. Новата мярка на Българска банка за развитие ще продължи и ще бъде разширена и очаквам вашето съдействие. И занапред трябва да бъдем заедно. Благодаря на всички и връчвам наградата на този лидер!"

Приемайки наградата Петър Андронов каза: "Уважаеми господин министър, скъпа Бистра, надявам се зад маската да се усмихваш. Това беше отново един труден за теб път, който измина, но, както виждам, много успешен. Така че поздравявам те за отличната организация. За това, че си направила тържеството в сградата, която ми е най-удобна. Благодаря ти за всичко останало през всички тези години. Благодаря, че те има и че организираш мероприятието – единственото мероприятие, където се говори само добро за банкерите. Общо взето няма много такива събития, на които да чувам само добри неща за банки и да не срещам упреци. Казвам го като председател, а като член на борда на Асоциацията на банките в България от 12-13 години. Така че благодаря ти и за това. Ти ни помагаш да се сещаме за това кои сме, каква роля играем и да имаме самочувствие.

Уважаеми гости, скъпи приятели, колеги банкери, аз, общо взето, не съм на тази сцена за първи път. Но за първи път усещам, че това, което държа, не е мое. То е на всички хора, които, когато през март затвориха България, останаха на първа линия. Работиха, срещаха се с клиенти и така до ден днешен. Много от тях се разболяха, много от тях влязоха даже в болница. Но не спряха да са на първа линия, да работят, да обслужват клиентите и да им осигуряват всичко, което им беше необходимо.

Както Бистра спомена  - от април имаше масово разсрочване на кредити, но имаше и много нови услуги и помощ, които банките осигуриха на клиентите. Включително и моята банка – ОББ. През април ние взехме едно важно решение – специално ние в KBC Груп и в ОББ конкретно. Преди това си дадохме сметка, че дори само технически намалим нашата активност по време на карантината, ако намалим нашия интензитет (защото всички са склонни да направят точно това - да се приберат и да изчакат бурята да мине) точно когато хората имат най-много нужда от нас, това ще бъде най-голямата глупост и грешка! Нашият принос за увеличаване и задълбочаване на кризата! Затова ние решихме – оставаме на първа линия и ще работим повече от всеки друг път. И това се и случи!

Така че, ако имаше начин да разбия наградата на няколко хиляди парченца и да я дам на всичките мои хора, с които го направихме, щях да изпитам още по-голямо удоволствие. Но поне ще им кажа, че това е признание за техния труд! Благодаря на всички! Благодаря за вниманието. Бъдете здрави – ние ще си свършим работата - това е сигурно!"        


С приза „Банкер на годината 2020“ за проявени лидерски умения и динамично развитие на управляваната от нея банка, в. "БАНКЕРЪ" удостои Петя Димитрова - Юробанк.


"Имам честта да познавам г-жа Петя Димитрова, още когато бях началник на отдел, а тя току-що бе станала изпълнителен директор - заяви, връчвайки й отличието, икономическият министър Лъчезар Борисов. - Водехме едни много дълги преговори дори през нощта – бяха за едни огромни милиони депозити. Но преди това – и по-важното, тя е уникален мениджър, силен екипен играч, демонстрира показатели. И аз, като доктор по сливания и поглъщания в банковия сектор, наистина искам да я поздравя.

Благодаря за това, което направи тя и целият банков сектор – най-силната икономическа мярка бяха тези мораториуми, в които банките бяха заедно с бизнеса. Надявам се, като втора банка, която промотира държавните мерки, да продължат още по-активно и тази награда да бъде повторена и догодина. Честито!".

От своя страна Петя Димитрова изрази удивлението и радостта си, че главният редактор на "БАНКЕРЪ" Бистра Георгиева е успяла да направи това събитие в сегашната тежка ситуация. "За нас, банкерите, и лично за мен това е едно от най-хубавите събития - посочи тя. - Защото, както и моите колеги казаха, само тук ни хвалят. На другите места не е чак така.

Това, което искам да кажа, е да – ние направихме няколко бързи сливания – наистина за рекордно време и ключови бяха усилията на моя екип, на който искрено благодаря. Част от тях са тук - Асен и Силвия - останалите не успяха да присъстват. Без тях това нямаше как да се случи. Благодаря на всички мои колеги за всичко, което направихме през всичките тези години. Преди мен колегите казаха - ние положихме много усилия да бъдем част от резултата и от решенията. И мисля, че до момента успяваме. Сега с новата вълна, надявам се, да бъдем пак част от решенията. И в скоро време това ще се види!"


Партньорът на в. "БАНКЕРЪ"  - Виваком АД - най-бързата мрежа в Европа, участваше в събитието "Банкер на годината" със своя награда и определи да я получи Юри Генов, изпълнителен директор и ръководител на направление "ИТ и операции" в Банка ДСК. 


При връчването на наградата главният изпълнителен директор на телекома Атанас Добрев подчерта:

"Първо искам да благодаря на всички, които са тук. И с присъствието си почетоха Бистра и направиха възможно събитието да се проведе въпреки извънредната обстановка. И с двудневно предизвестие, нали? Удивен съм как успя да го направиш! Това, което текущата година, освен всичко друго, постигна, е, че изкара една стратегическа тема. Тема, която преди 1-2 години, когато говорих за дигитализация по различни събития, се възприемаше за нещо, без което никой няма да може, но... в бъдещето. Изведнъж обаче се оказа, че дигитализацията е нещо, което трябва да направим за дни и седмици! Нещо, без което днес вече не можем да живеем!

Водещият Богдан Томов цитира Мечо Пух, но ако ми позволиш да цитирам Чърчил: „Никога не оставяй една добра криза да отиде залудо!“

Мисля, че банковият сектор се възползва – в добрия смисъл на думата – и направи огромни стъпки в дигитализацията. Защото, ако има някаква връзка между телеком бизнеса и банките, това е дигитализацията: чрез информационните технологии да се направи така, че клиентите - дори и най-отдалечените - да могат да ползват нашите услуги и да имат възможност да си вършат работата без да посещават офисите.

Първоначално „дигитализацията“ представляваше прокарването на един интернет кабел, а изведнъж днес го наричаме cloud. Но, в крайна сметка означава как да обработваме информацията бързо и сигурно и как да я предоставяме достъпно на клиентите си. Така че за мен е огромно удоволствие да връча тази награда на наградата на г-н Юри Генов, който дълги години работи в сферата на дигитализацията!"            

В отговор Юри Генов сподели: "Това бе много сложна година за всички нас, тя бе много сложна и за клиентите. Смятам, че направихме всичко, което беше възможно в обстоятелствата, в които живеем – дори използвахме максимума, благодарение на такива партньори като Виваком. Наистина дигиталният пазар тръгна изключително бързо през тази година – смятам, че Банка ДСК се представи изключително достойно в сложната ситуация, в която трябваше да направи сливането. Но смятам, че дигиталната тема е на всички нас, защото колективно вървим напред, колективно вървим към нуждите на клиента. Мога да ви разкажа, че преди 12 години в София се състоя едно събитие, на което само един от лекторите присъстваше виртуално и тогава се шегувахме как конференциите – особено за ИТ проектите – ще станат виртуални. Тази година такива конференции се провеждат масово, но все пак тези на живо винаги са много по-приятни. Така че много се радвам на всички усмивки, на всички добри пожелания, на домакините, които се решиха все пак да проведат това събитие. Благодаря ви. Наско, благодаря ти". 


В края на тържеството гостите аплодираха домакините за прекрасната организация.


"Наистина това е феноменално, това е изключително! Това е нещо, което може да бъде извършено само от екипа на „БАНКЕРЪ“ - изтъкна водещият Богдан Томов. - Позитивната енергия винаги е била така характерна за тези церемонии – за хубавите, колегиални, приятелски отношения! Дай, Боже, догодина да бъдем всички тук заедно – в общ състав, без маски и България и светът да са преодолели кризата благодарение и на добрата работа на банките!"

Церемонията бе организирана с подкрепата на нашия генерален спонсор "Виваком" АД и със специалните подаръци от марката "Paco Rabanne".

Facebook logo
Бъдете с нас и във