Банкеръ Daily

ДПС за срещата между ГЕРБ и "Продалжаваме промяната":

За диалог, нали разбираме, освен уста, е необходимо и ухо

Днешната среща между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" предизвика разнопосочни реакции в парламента. Според някои формации това сочи, че се възстановява  диалогът, докато според други тези разговори няма да доведат до съставяне на правителство.

"Демократична България" още не е взела решение дали ще приеме покана за среща с ГЕРБ, за да разговарят за приоритети. Това заяви председателят на парламентарната група на формацията Христо Иванов. Но пък са наясно с условията, при които биха дали подкрепа, ако им бъде поискана.

"Ние ясно сме определили условията за нашата подкрепа - съдебната реформа и реформата на прокуратурата, отношението по отношение на путинската агресия и разумната макроикономическа политика са трите ключови критерии", каза Иванов.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ е обнадежден, че вървим в правилна посока след разговорът между първата и втората политическа сила. И препоръча да се премине на следващ етап - от разговор към диалог.

"Диалогът, нали разбираме, че освен уста, е необходимо и ухо, което освен да слуша и да чува и понякога да си коригираме своето поведение, когато чуваме опонента“, поясни той.

Карадайъ поздрави президента Румен Радев, че с консултациите давал възможност на партиите да преодолеят взаимната омраза. 

БСП пък държи на своите разговори - за намиране на съгласие по бюджета за следващата година.

"Да гарантираме увеличаване на доходите, подкрепа за зимните месеци. Надяваме се да намерим съгласие в тази посока. Няма да подкрепим първия мандат на ГЕРБ, няма да подкрепим мандат, даден на ДПС, или такъв на "Възраждане", заяви Корнелия Нинова.

Нинова съобщи, че утре са разговорите им с ПП, в четвъртък с ГЕРБ, а в петък с ДПС.

От "Възраждане" още не са получили  покана - нито от БСП, нито от ГЕРБ. И макар да са готови да се явят на тях, не променят позицията си.

"Не виждам в какво отношение и къде бихме могли да намерим пресечни точки. Най-доброто решение сега за България са нови избори", отбеляза Костадин Костадинов.

Стефан Янев от "Български възход" е готов да откликне на покана за преговори за бъдещото управление. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във