Банкеръ Daily

Общество и политика

За депутатски места се борят 5016 кандидати

Регистрираните кандидати за народни представители към днешна дата са 6316. Като физически лица обаче, тъй като някои са регистрирани на две места, те са 5016, съобщи  говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева. Все още има един независим кандидат, за когото тече съдебно производство, тъй като 24-та районна избирателна комисия е заличила регистрацията му поради липса на достатъчно подписи в негова подкрепа.

На страницата на ЦИК е качен симулаторът на машинно гласуване, за да могат всички избиратели, които желаят, да се упражнят за гласуването през таблет, компютър или телефон. Симулаторът отразява абсолютно точно начинът на гласуване с екраните, с полетата и цялата информация, която се съдържа в машините. В секция "Разяснителна кампания" на ЦИК има качен и видеоматериал, който е около 3 минути и от комисията призоваха той също да бъде изгледан, за да се ориентират избирателите как се гласува машинно на избори "2 в 1".

Като изключително важно Матева определи изтичането на няколко срока в края на седмицата. Единият е срокът за подаване на заявление от избирателите с трайни увреждания, за да могат да гласуват с подвижна избирателна кутия. Такива комисии се образуват само при подаването на повече от 10 такива заявления. До 30 октомври е и срокът за избирателите, които ще гласуват по настоящ адрес, да подадат своите заявления. След това те ще бъдат извадени от избирателните списъци по постоянен адрес и вписани в този по настоящ адрес. Същият е и срокът за подаване на заявления за гласуване на друго място, но за него право имат членовете на ЦИК, на РИК, кандидатите, регистрирани в тези избори и наблюдателите.

До петък - 29 октомври, ЦИК трябва да определи и условията, по които да гласуват карантинираните. Това се бави, защото ситуацията с пандемията е много динамична, коментира Росица Матева. Тя каза, че ЦИК е поканила за целта утре сутринта на среща министъра на здравеопазването и държавния главен инспектор, както и специалисти за консултация.

ЦИК провежда консултации с политическите партии за определяне съставите на Секционните избирателни комисии. Очакванията са съставите да не бъдат запълнени само с кандидати на парламентарно представените партии.  Говорителят на комисията Цветозар Томов уточни, че в консултациите са участвали и от коалицията „Продължаваме промяната”, която беше учредена непосредствено преди изборите. "Те направиха свои предложения, които ще се вземат предвид, ако останат свободни места, след като бъдат изпълнени предложенията на парламентарно представените партии", уточни той.

Общият брой на членове на СИК е 4115, от които 753 председатели и секретари и 708 зам.-председатели, 1148 са членовете на СИК, 753 членове са излъчени като държавни представители на МВнР. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във