Банкеръ Daily

Общество и политика

За да успокоят протестиращите, уволниха зам.-министър на земеделието

S 250 b9ba6c60 3b63 4207 81f5 ee065165f205
S 250 eeef98ad ff75 4945 8b97 10db35e3fdb2
S 250 1fe8a3a2 e1fb 4de5 9b04 1310efebd129
S 250 76f82a46 7f31 4db3 aa9e adea3ae19b01

Със заповед на премиера Бойко Борисов от длъжността заместник-министър на земеделието, храните и горите е освободен Цветан Димитров. Решението на премиера е взето след срещата на министъра на земеделието Румен Порожанов с представители на протестиращите животновъди.

Борисов разпореди на министър Порожанов да освободи също така директорa на дирекция „Животновъдство“ Златка Възелова, директорa на Дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ Георги Праматаров, както и съветника на министъра Бойко Синапов.

Днес пред Министерски съвет протестираха животновъди от цялата страна. Дори се стигна до сблъсъци и напрежение. Група момчета опитаха със сила да влязат в сградата на правителството с обяснението, че искат да разговарят лично с премиера Бойко Борисов.
 
Протестиращите фермери от Националната козевъдна и овцевъдна асоциация първоначално се събраха под прозорците на Министерския съвет, за да поискат оставката на правителството, на министъра на земеделието Румен Порожанов, както и на всички дирекции в министерството, свързани със сектор „Животновъдство“. Техните искания са и за повече пари за сектора, и за промяна на политиката, водена към тях до момента. На протеста дойдоха и депутати от парламентарната група на БСП, както и лидерът им  Корнелия Нинова, която също подкрепи протеста и заяви, че е необходимо да се промени държавната политика в сектор „Земеделие“. 

По-рано земеделският министър Румен Порожанов заяви, че над 100 животни са изнесени от Странджанско и това създава реална опасност от разпространение на чумата по дребните преживни животни и на други места в страната. Министърът каза още, че вече са изплатени обезщетенията в селата Воден и Кости на земеделските производители и на онези стопани, които не са регистрирани като производители. Той подчерта, че размерът на обезщетенията са повече от добри и те ще стигнат не само за закупуване на животно, а ще покрие и допълнителни разходи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във