Банкеръ Daily

Общество и политика

За да подсигури хляба, кабинетът купува над 1 млн. тона пшеница

В България в момента има около 3 млн. тона пшеница, като около 300 хил. от тях са в Държавния резерв." Това обяви в края на днешното заседание на Министерския съвет министърът на финансите Асен Василев. 

Той обясни, че правителството днес е взело решение да се закупят допълнително за резерва 1 100 000 тона пшеница от наличните около 3 милиона за целите на Държавния резерв.

Василев уточни, че имаме складови бази за 14 млн. тона пшеница, така че в тях бихме могли да приберем и новата реколта, която се очаква да е между 7 и 8 млн. тона.

Парите за пшеницата, които са общо 1 100 000 000 лева, ще бъдат отпуснати към Министерството на земеделието с акт на Министерския съвет. Оттам ще могат да пристъпят към изкупуването на пшеницата, която няма да бъде само за хляб, но и за фураж.

"Има отпуснати пари за слънчоглед и за царевица, като целта е така да се подсигури не само хлебната пшеница и хлебните продукти за изхранването на населението, но и да няма недостиг на фураж за животновъдството" - обясни Василев. 

На въпрос дали има забрана за износ на пшеница, Василев отговори, че такава забрана няма, но че всички държавни органи проверяват дали изнасяните количества напускат страната с изрядни документи. Финансовият министър подчерта, че не трябва да се забравя, че всички производства на зърнени култури са субсидирани, както от българските граждани, така и от тези на Европейския съюз.

На въпрос как ще регулира спекулата, министърът на финансите посочи чл. 36 от Договора за Европейския съюз. Той дава възможност на държавата членка да ограничи износа си не само към трети страни, но и към други държави членки.

От своя страна министърът на земеделието Иван Иванов уточни, че купуването на пшеницата ще става на пазарен принцип, през Софийската стокова борса. Възможност да кандидатстват ще имат, както производителите на зърно, така и търговците. По данни на министерството, на които се позова Иванов, в момента именно търговците са собственици на по-голямата част от зърното - на близо 2/3 от наличните количества.

Facebook logo
Бъдете с нас и във