Банкеръ Daily

Общество и политика

За да има справедливост, трябва  нова наказателна политика

„Трябва ни генерално нова концепция  за наказателната политика, която да бъде достатъчно ефективна, за да се възстанови чувството за справедливост в хората. Такава концепция за наказателната отговорност трябваше да е изработена от правителството в края на миналата година”. Това заяви пред БТВ заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" и член на Изпълнителното бюро на БСП Крум Зарков.

„От БСП смятаме, че когато деянието е причинило смърт или тежка телесна повреда не трябва да има съкратено производство", каза той. Зарков коментира, че вчера институциите са се обединили около решението, което левицата и други парламентарни групи предлагат –при най-тежките престъпления да не се намалява присъдата с една трета.

„Има генерален проблем – българската наказателна политика се формира по този начин – нещо се случва и започваме да се чудим”, заяви Зарков. Социалистът отбеляза, че  целта на всяко наказание е да възстанови справедливостта и да бъде достатъчно превантивно, за да не се случват тези неща. „Трябва да бъдем наясно, че веднъж случи ли се такова деяние, никога не може да има достатъчно правилен отговор след това”, подчерта той.

Зарков коментира, че ако се работи бързо, в рамките на няколко седмици може да се приеме законът и на второ четене. „Ако подходът, предложен от БСП, бъде приет навреме, е възможно и вече извършени престъпления, включително убийството от Сотиря, да бъдат третирани по новата поправка – извършителите да не  се възползват от намалените присъди", завърши Крум Зарков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във