Банкеръ Daily

Посланик Макаров

За да дойде Путин в България, кризата в Сирия трябва да свърши

За посещението на Путин в България трябва да дочакаме да завърши кризисната ситуация, още повече, че в Сирия се намират много наши военни. Това каза руският посланик у нас Анатолий Макаров, цитиран от  „Фокус“.

"Ние не веднъж казахме, че сме загрижени от развитието на ситуацията. При нанасяне на ударите срещу Дамаск, срещу нашите военни, ще вземем съответни мерки“, обясни Макаров

Той коментира и решението на България да не експулсира руските посланици заради „Скрипал“.

 „В дипломацията има принцип на взаимността или реципрочност. В съответствие с този принцип, ако един посланик е отзован от една страна, другият от другата страна също се отзовава. Това означава понижаване на нивото на дипломатическите отношения според Конвенцията за дипломатическите отношения от 1961 г. Същото засяга и дипломатите. Ако една страна експулсира пет дипломати, другата прави същото за пет дипломати. По такива принципи живеем и такъв е дипломатическия живот. Така че наистина, когато чух, че Тереза Мей е предложила да бъдат изгонени дипломати от всички европейски страни, това ме учуди. Възникваше въпросът с какво основание се прави това? Щом тя действа въз основа на така нареченото "много вероятно" и щом изискванията на презумпцията на невинността вече не съществува, това е друга история“, заяви Анатолий Макаров.

Посланикът подчерта, че щом тази солидарност е реализирана чрез извиване на ръцете на съюзниците, то това не е тя, която биха искали партньорите на Великобритания. „Правителството на България е било подложено на същия натиск, на който са подложени и другите правителства. Знам това, но в случая България зае наистина претеглена позиция и Бойко Борисов прояви своята политическа мъдрост. Той е подал сигнал отначало да бъдат разбрани мотивите и изобщо какво се случва“, каза Макаров.

Той посочи, че Русия оценява високо позицията на България като добре претеглена и конструктивна. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във