Банкеръ Daily

Общество и политика

За членовете на СИК в секции с машинно гласуване има допълнително възнаграждение

С едно от първите си решения новата Централна изборна комисия определи месечното възнаграждение на членовете на РИК за подготовка и произвеждане на изборите за народни представители на 11 юли 2021 година. Съгласно правилата в райони с до 400 секции, включително, председателят ще вземе 1060 лева, заместник-председателят - 1010 лева, секретарят - 1010 лева, а членовете – по 960 лева.

В райони с над 400 секции възнагражденията са малко по-високи. За председателя са определени 1175 лева, заместникът му ще взема 1115 лева, за секретаря сумата е 1115 лева, а за член на РИК - 1060 лева.

По  105 лева ще е еднократното плащане за председател на секционна комисия и 80 лева за член, реши още Централната избирателна комисия.

За получаването на устройствата за машинно гласуване, бюлетините и другите изборни книжа и материали, както и за подреждане на помещението за гласуване се изплаща допълнително възнаграждение в размер по 15 лв. на всеки участвал.

Членовете на СИК в секции с машинно гласуване получават допълнително по 20 лв. извън другого заплащане.

Възнагражденията на членовете на РИК, както и на СИК/ПСИК, не се облагат с данъци по Закона по данъците върху доходите на физическите лица.

За времето на работа в извънредна епидемична обстановка, обявена с акт на компетентен държавен орган, членовете на РИК и СИК/ПСИК, както и специалистите, получават допълнително възнаграждение в размер на 50 на сто от основното възнаграждение. Това важи и за членовете на СИК извън страната.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във