Банкеръ Daily

Общество и политика

За цар Фердинанд I разказват на конференция за словашките музеи

Някогашният замък, а днес музей "Свети Антон" в Словакия.

Директори на български музеи и музейни експерти от цялата страна са специално поканени на международна конференция, посветена на музеите в Словакия. Тя ще се проведе в словашкото посолство в столицата. От страна на домакините гости ще са д-р Щефан Енгел - Директор на замъка музей „Свети Антон“ и един от експертите му - д-р Ингрид Хричовцова.

Замъкът - музей „Свети Антон“ в Словакия е специален акцент в програмата на конференцията. Той е построен през 1750 г. в стил „барок“ от фамилиите Кобург и Кохари, наследник на които е и цар Фердинанд I Български.

Цар Фердинанд I отсяда в замъка през 1941 г. и остава там почти до края на 1944 година. В една от залите, наречена „Българската стая“, е подредена експозиция, разказваща подробно историята на първия владетел от Третата българска държава. „Свети Антон“ е със статут на музей от 1962 година.

По време на конференцията гостите от Словакия ще представят дейността на музея и неговите оригинални експонати и колекции, свързани с престоя на цар Фердинанд I Български в замъка.

Събитието се провежда под патронажа на българското Министерство на културата, със съдействието на посланика на Словашката република у нас Н. Пр. Мануел Корчек и с подкрепата на Информационното бюро на Европейския парламент. То се организира от Фондация „199“ в рамките на проекта „Обединена Европа и нейното културно наследство. Европа и световното културно наследство“.

Целта на срещата е да се обогатят познанията както на професионално занимаващите се с история, така и на изкушените от нея любители, с информация за съществуващите връзки между България и Словакия и по-конкретно за тяхното пресичане в замъка музей „Свети Антон“.

Конференцията бе предшествана от засаждане на специален вид дърво - "хартиено дърво" в парка "Врана". То ще остане като символ на многогодишните и трайни връзки между България и Словакия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във