Банкеръ Daily

Общество и политика

За българската икономика идват 3-4 тежки месеца, прогнозира Симеон Дянков

За българската икономика идват три-четири тежки месеца. Големите ни търговски партньори - Великобритания, Германия, Франция, обявяват сериозни мерки и това ще повлияе върху всички сектори. Трудностите с ваксинирането вървят нагоре. Инвестициите в България през миналата година се свиха с 60%. Не останаха буфери в бизнеса“. Това каза пред БНР бившият финансов министър Симеон Дянков. 

По думите му сегашното, но и следващото правителство „трябва да мисли не за дефицита, а къде да се изхарчат повече пари, за да може по-голяма част от работните места да се запазят“. 

Следва несигурност за бизнеса... Ще има много по-малко инвестиции в целия свят, особено в Източна Европа“, каза още ексфинансовият министър.

Симеон Дянков допълни, че в света като цяло трябват повече фискални мерки. "Следващото правителство ще използва актуализация на бюджета и тя ще бъде в посока секторни политики... В следващите две-три години очаквам промяна в данъчната политика и ще има повече и по-тежки данъци“, прогнозира още той. 

Според Дянков голямо влияние върху нашата икономика ще окаже и Брекзит. „Очаквам вълна от българи, които ще се върнат от Великобритания“, посочи бившият финансист №1 на България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във