Банкеръ Daily

Общество и политика

За будещите ни... в училищата по изкуства и култура

Една латинска сентенция гласи: „Ораторите се възпитават, поетите се раждат“, а продължението й, особено актуално днес, звучи така: „Всички останали ни будят“.

Във „всички останали“ включваме музикантите, танцьорите, художниците, актьорите, скулпторите, фотографите, певците, керамиците, дърворезбарите, каменоделците – хората, посветили се на изкуствата и създаването на култура. Хората, чийто талант се пробужда в училищата по изкуства и култура.

У нас тези училища са 23 на брой.

От тях седем са в София:

- Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ“;

- Националното музикално училище „Любомир Пипков“;    

- Националният учебен комплекс по култура, така нареченият „Италиански лицей“;

- Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография;

- Националното училище за танцово изкуство;

- Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“;

- Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“.

Три са в Пловдив:

- Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“;

- Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“;

- Националната гимназия за сценични и екранни изкуства.

И по едно има:

във Варна – Национално училище по изкуства „Добри Христов“;

в Русе – Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“;

в Плевен – Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“;

в Бургас – Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“;

в Стара Загора – Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“;

в Котел – Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“;

в Широка лъка – Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“;

в Казанлък – Националното училище по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“;

в Сливен – Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“;

в Троян – Националното училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“;

в Трявна – Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“;

в Смолян – Професионалната гимназия за приложни изкуства;

в Кунино - Професионалната гимназия по каменообработване.

Тези училища не са под шапката на Министерството на образованието, а са под крилото на Министерството на културата. Достатъчно е да си припомним казуса с оперната прима Дарина Такова, изявила желание да бъде учител в Националното музикално училище "Любомир Пипков", но която, след като разбира, че трябва да се яви на конкурс наравно с всички останали, не само че се отказва, но с възмутената си реакция във фейсбук провокира министъра на културата Боил Банов да поиска оставката на директорката на  училището - Столина Добрева. В крайна сметка скандалната случка приключи с уверението на министъра, че в новия бюджет ще създаде фонд, с който да се подкрепят проекти в училищата по изкуствата, предвиждащи майсторски класове на големи български звезди.

При бърз преглед на решението, с което се одобрява Законът за държавния бюджет на страната за 2020 година, подобен фонд не се споменава изрично. Можем да предполагаме, че е включен в общото перо „Политика в областта на създаване и популяризиране на съвременно изкуство в страната и в чужбина и достъп до качествено художествено образование“, за което се предвижда да се отделят 188 901 300 лева. Заложената сума е с над 20 милиона по-голяма в сравнение с предишната година, когато по въпросното перо бяха предвидени 168 345 700 лева, но имайки предвид, че през последния месец са увеличени единните разходни стандарти за финансирането на държавните културни институти, осъществяващи дейности в областта на сценичните изкуства, то можем да очакваме в какво ще бъдат вложени отпуснатите нови милиони.

Освен това по въпросното перо ще бъдат финансирани над сто второстепенни разпоредители с бюджетни средства, така че 23-те професионални училища може и да са някъде на опашката.  

На опашката е и провеждането на конкурси за директорите на училищата по изкуствата и по културата като Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ“; Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ ; Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив; Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“; Национално училище по изкуства „Добри Христов“ във Варна; Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в Пловдив; Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография в София. За тях конкурси бяха обявени още през юли - с идеята документите на кандидатите да се получат през август. Едва в средата на октомври обаче имената на допуснатите до препитването бяха обявени публично.

Причините? Просто учебната година в тези училища би трябвало да започва на Деня на будителите.   

Не вярвате ли?

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във