Банкеръ Daily

Общество и политика

За 83-ти път протестиращите искат оставките на Борисов и Гешев

И тази вечер на площад "Независимост" се събират участници в 83-ата вечер на протести срещу правителството и главния прокурор. Исканията им остават същите – оставки. Пред входовете на Министерския съвет и сградата на Народното събрания има засилено полицейско присъствие.

По-рано през деня започна демонстрация срещу информационната агенция на Недялко Недялков „ПИК”пред офисите на компанията. Според участниците, агенцията нарушава журналистическите стандарти и използва клевети по отношение на протестите срещу премиера и главния прокурор.

Демонстрацията протича под наслов “Истина за смет“ и преминава и до момента преминава спокойно. Организатори на проявата са фейсбук групите “Орлово гнездо“ и “Граждански мегдани“, както и сдруженията “БОЕЦ“ и “Обществен контрол“.

Пред сградата са се събрали десетки хора, повечето участници и в антиправителствения протест.  Според тях медията на Недялков, която е свързана с депутата Делян Пеевски, произвежда фалшиви новини в услуга на властта.

Хората поставиха символично чували с боклук пред офиса на информационната агенция, а препратката е, че тя – “произвежда журналистически боклук“.

Заради подобни медии България е по 111-о място по свобода на словото в света, казаха пред БНР демонстрантите и обясниха защо са се събрали именно пред офиса на агенцията: “Тук е мястото, където се ражда лъжата. Това е информаторът на клеветата. Тук непрестанно се говорят неистини по политически неудобни лица. Тук се брани властта и се създава една паралелна реалност“.

Протестиращите се обявиха за свободата на словото. За такава демонстрираха и контрапротестиращи, които защитават медията с плакати: “Долу ръцете от свободното слово“.

Двете групи са разделени от кордон от полицаи.

Сутринта адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, изпратиха имейл до всички 705 евродепутати във връзка с предстоящия на 5 октомври дебат в Европейския парламент за върховенството на закона в България.

Имейлите съдържат публични изявления на министъра на икономиката Лъчезар Борисов и на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Изявлението на министър Борисов е част от новинарска емисия. В него той казва, че е изпратил сигнал до ДАНС за съществуващи корупционни практики в размер между 40 и 60% от цената на проектите, финансирани с европейски средства за справяне с кризата заради Covid-19.

Вторият запис с министър Танева е от неин видеоразговор със земеделски производители, в който според представителите на Отровното трио тя дава ясни инструкции как да се прикриват злоупотребите, за да бъде продължено финансирането за България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във