Банкеръ Daily

Общество и политика

За 6% от БВП за образование настоява синдикат

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлага изработване и приемане на стратегия за увеличаване на средствата за образование, като те се повишават с не по-малко от 0,5 на сто на година до достигането на поне 6% от БВП.

"За да функционира ефективно една система, тя се нуждае от финансово обезпечаване. Недофинансирането на системата на образованието и само 3,5% от БВП, отредени за нея, води до невъзможност за изпълнението на новите образователни политики, заложени в Закона за предучилищното и училищно образование", посочва се в позиция на синдиката. 

Философията на делегираните бюджети създава порочна зависимост между разходния стандарт за ученика към заплатата на учителя и директора и генерира дефицит на възпитанието в образователния процес. Затова е наложително делегираните бюджети на образователните институции, като философия на финансиране, да отпаднат и вместо тях да се въведе финансиране, вземащо предвид географското местоположение на училищата, постоянните им разходи за функциониране, които не зависят от броя на учениците, както и националните цели за развитие на българските райони.

"Със закон трябва да се забрани закриването на училища и финансово да се обезпечат модерни учебни заведения, предлагащи равен шанс за всеки български ученик, независимо от неговото местоживеене. Учителската заплата да бъде не по-ниска от средната брутна работна заплата за работещите в обществения сектор, както и да има мандатност на училищните директори. Също така се назначат психолози и педагогически специалисти във всички училища, както и да се премине постепенно към едносменен режим на обучение в следващите четири години", казват още от синдикати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във