Банкеръ Daily

Общество и политика

За 5 месеца „Музикаутор“ събрал повече приходи от цялата 2020-а

През 2021 година „Музикаутор“ продължава да регистрира нови приходи от дигитално използване, съобщават от организацията за управление на авторските права.

Само за първите пет месеца от 2021 г. събраните авторски възнаграждения възлизат на 453 000 лв., което е повече от приходите за цялата 2020 г., които са в размер 369 481 лв. без ДДС. Това се дължи на две причини - както на множеството стрийминг услуги, които набират все по-голяма популярност у нас, така и на по-широкото покритие на пазара от „Музикаутор“.

През последните няколко месеца „Музикаутор“ е сключила договори с Instagram и Facebook и благодарение на това Instagram Reels, Instagram Music и Facebook Audio Library вече са достъпни на територията на България.

От началото на седмицата (17 май – 21 май) и услугата за стрийминг на музика Tidal също има лиценз за съдържанието си на територията на България.

Освен това „Музикаутор“ има сключени договори за Amazon Music, Apple Music и YouTube, с което броят на лицензираните дигитални платформи, достъпни в България, продължава да расте.

HBO GO също вече е лицензирана за абонатите на Telenor, както и за директните потребители, но останалите два оператора A1 и Vivacom все още не са лицензирали услугата и от „Музикаутор“ предупреждават, че те продължават да разпространяват пиратска музика до десетките си абонати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във