Банкеръ Daily

Даниел Лорер:

За 5 месеца четворната коалиция направи повече, отколкото ГЕРБ за 10 г.

Не липсват заинтересовани лица около темата "Магнитски", които да саботират усилията на правителството да осветли корупцията. Това заяви пред БНР министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

"Причината точно в този момент да бъде пусната в общественото пространство някаква заготовка за проектозакон - от многото варианти по темата, за мен е опит да се отклони общественият дебат от това, което е наистина важно. Очевидно е, че няма да приемем никакъв закон, който противоречи на базови европейски правни рамки. (…) Това е удобно разсейване на общественото мнение от основното към метода", обясни той.

"Темата антикорупция е основното хапче, което ще излекува България от едно от последните места на законност в Европа", заяви Лорер. Той  декларира твърда решимост за създаване на институционална рамка, "когато има санкции по "Магнитски", България да може да предприеме законови мерки, а не екстремни мерки, с които да намали удара от тези санкции върху българските институции".

"Дали ще има такъв закон, ще реши Народното събрание", посочи министърът.

Според Лорер нито прокуратурата, нито КПКОНПИ у нас вършат своята работа и "създаването на допълнителни органи, при положение, че вече два не работят, може би не е най-правилната стратегия".

Една от амбициите на управляващите е да върнат дългосрочните договори за електроенергия на българския пазар, посочи министърът на иновациите и растежа.

"За петте месеца, в които четворната коалиция управлява, сме направили повече, отколкото 10 години ГЕРБ преди това" – така Даниел Лорер отговори на критиките на опозицията. По думите му правителството ще реагира адекватно в момента, в които види "непосилна тежест върху българското общество или части от него".

По темата с танкерите с втечнен газ Лорер изтъкна, че енергийната зависимост от руски газ е приключила, а двата танкера са първата стъпка в тази посока.

"Ни най-малко не сме начело на протеста срещу "Газпром". Просто нашите договорни плащания дойдоха първи по графиците. По отношение на цените не вярвам да плащаме 30% повече от останалите, газпромските цени. Намирайки дългосрочни договори, "Газпром" цените ще останат в далечното минало", коментира той.

Бъдещето на България в еврозоната е залегнало здраво в коалиционното споразумение, приетият технически план "не отваря въпроса присъединяваме ли се към еврото или не, кога се присъединяваме", а определя стъпките за успешно приключване на присъединителния процес, уточни Даниел Лорер. 

Според Лорер този технически план няма нужда от парламентарно обсъждане, а темата за еврото се политизира излишно и се прави опит да бъде превърната в "разменна монета".

Датата 1 януари 2024 г. е постижима, ако започнем техническото изпълнение сега, подчерта той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във