Банкеръ Daily

Михаил Миков от "Фейсбук":

За 25 години БСП допусна много грешки, но е все така значима

Преди 25 години у нас се случиха неща, които донесоха за българина надежда - за повече демокрация, за свобода, за сигурност и по-добро благосъстояние. Но какво стана междувременно? Започнал като част от един общ процес на демократизиране на обществата в Източна и Средна Европа, т. нар. „преход" у нас бързо придоби свои характеристики, които поради спецификата си го превърнаха в един от доста противоречивите периоди в историята ни. Това написа във "Фейсбук" лидерът на БСП Михаил Миков по повод годишнината от 10 ноември 1989 година.

Той призна, че левицата е допуснала много грешки за този период.


"Не успяхме да се противопоставим достатъчно твърдо и решително на процесите на разруха и дезинтеграция. Но също толкова сигурно е, че всяка преодоляна слабост ни е направила по-силни и по-мъдри", признава Миков


Според него участието в управлението не е било самоцел за партията. „Днес БСП като единствената автентично лява партия е повече от всякога решена да предложи модерна лява политика в интерес на хората - политика за повече справедливост, за преодоляване на неравенствата и укрепване на усещането за общност и солидарност. Неолибералният преход на страната ни показа еднозначно, че има смисъл от истинска лява политика", подчертава още той.

Истински лява не е политиката на онези, които седят в лявата част на пленарната зала в Народното събрание, а политиката, която не предава ценностите на социалдемокрацията, смята Миков.

Той изтъква, че и след тези 25 години ролята на БСП е все така значима, колкото и в началото. „И това не е само защото сме единствената партия, която запази характера си на национална и парламентарна за всичките тези години. Днес ние сме по-силни и уверени от тогава, защото имаме едновременно поуките от нашите грешки в миналото и укрепналата вяра в нашата визия за едно по-справедливо бъдеще, с по-малко неравенство между хората и повече вяра в обществото", пише в заключение лидерът на социалистите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във