Банкеръ Daily

Общество и политика

За 2019 г. "Музикаутор" събра рекордните 8.49 млн. лева

За 2019 г. сдружението за колективно управление на права "Музикаутор" е събрало рекордните 8 490 270 лева. Отчетът е публикуван в сайта на организацията. В него може да се намери детайлна информация за секторите, от които се събират авторски възнаграждения, като при почти всички от тях се наблюдава ръст на събираемостта.

За дигиталното използване на музикални произведения се отчитат 72% повече приходи спрямо 2018 година. Постъпленията са в размер на 353 339 лв., като 76,2% от тях са от дигитални платформи, като основната част са приходите са от YouTube. През изминалата година сдружението "Музикаутор" е сключило договор с YouTube за по-високи авторски възнаграждения, като е лицензирало репертоара на своите членове (над 3000 души) не само за територията на България, но и за Германия, Великобритания, Испания, Гърция и Турция.

Секторът на концертите също отчита рекордни приходи – с 36% повече спрямо 2018 г., като те са в размер на 689 615 лева. През изминалата година "Музикаутор" започва разговори с представителната организация "Сцена Музика“ за решаване на проблемите, свързани с изсветляване на сектора и с прекратяване на порочните практики на редица организатори на концерти, които години наред са ощетявали носителите на авторски права върху музиката с общо над 1.5 млн. лева. В резултат на разговорите двете организации се договарят за проект за нова тарифа от 2020 г. за авторските възнаграждения при организирането на концерти.

От сектора на сателитните, кабелни и интернет оператори е събрана сумата от 1 095 279 лв., което е с 84% повече спрямо миналата година. Ръстът се дължи на две причини - първо - отпадане на отстъпките, тъй като операторите много забавили плащанията, и второ - на по-големия брой абонати, декларирани в отчетния период, уточняват от "Музикаутор". Те сигнализират, че в предишни години било практика да се обявява по-нисък брой абонати.

Сериозен ръст от 44% се отбелязва при лицензирането на механични носители - приходите от механични права за 2019 г. са 132 570 лева. По отношение на механичните права освен компактдискове " Музикаутор" лицензира и музикални играчки, и сървъри, и други устройства, върху които се записват и съхраняват файлове с музика.

По отношение на сектора туризъм и търговия през 2019 г. събраната сума е в размер на 1 304 530 лева. "Музикаутор" очаква, че събираемостта ще се покачва с оглед на въведените от миналата година контролни функции на общините, които трябва да следят дали туристическите и търговските обекти имат музикални лицензи.

Като предизвикателство "Музикаутор" отчита актуализирането на тарифата за телевизиите. Приходите през 2019 г. от този сектор отбелязват спад и са в размер на 2 762 894 лева. "Музикаутор" отчита с тревога, че се забавят плащанията от страна на Българската национална телевизия, въпреки че тя е основен ползвател на българско творчество, което следва да насърчава и подкрепя, подчертават от сдружението.

Приходите от радиостанции през 2019 г. са с минимален ръст - събрани са 1 698 918 лева и се наблюдава позитивна тенденция за намаляване на размера на забавените плащания от радио операторите.

През 2019 г. Културният фонд на "Музикаутор" е финансирал проекти на 85 български автори с над 300 000 лева, като от тях 60 000 лева са били предназначени за млади творци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във