Банкеръ Daily

Общество и политика

За 2 седмици новозаразените ща намалеят наполовина, прогнозира шефът на "Пирогов"

"Смятаме, че в рамките на 2 седмици ще спаднат на 50% случаите на новозаразени с коронаворус." Това заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. По думите му повдигането на коефициента на строгост на противоепидемичните от 48 на над 70% е достатъчно за понижаване на случаите и намаляване на смъртността.

"Наложи се да се повиши тази строгост и да се въведат допълнителни ограничаващи мерки и една от тях е именно младите хора да бъдат ограничени в тяхното свободно движение, защото милион и 200 хиляди ще имат по-малко комуникация помежду си и по този начин ще спрем циркулацията и предаването в семействата и в общите колективи", каза проф. Балтов пред БНТ.

Директорът на "Пирогов" посочи, че здравната система е изключително натоварена, лекарите са на предела на силите си и заради дългите дежурства възникват и грешки и не трябва да се допуска свръх напрегнатост и невъзможност за адекватно лечение на всички пациенти.

"Искаме да дадем глътка въздух на системата на здравеопазването и да се позволи на нашите колеги да видят, че ние стоим зад тях и искаме да видим, че нещата наистина олекват за лекарите, които работят в COVID отделенията", подчерта Балтов.

Той изрази надежда, че след 3 седмици от въвеждането на по-строгите мерки смъртността ще е намаляла значително.

"Идват едни много светли празници, които всички искат да празнуват с приятелите и роднините си. Една от идеите затова е до 21 декември, за да можем после да празнуваме празниците, но в никакъв случай да не се разпускаме, трябва да има една отговорност у хората, че все пак трябва да спазват някои мерки. Коледа е семеен празник, не мисля, че е проблемен празник", каза шефът на "Пирогов".

Във връзка с празнуването на 8декември Балтов смята, че младите хора са осъзнали рисковете и няма да правят големи събирания, които да предизвикат проблеми след това.

Според него новите мерки няма да засегнат толкова много бизнеси, "все пак има някакви възможности за компенсации".

"Ние не искаме да ни олекне на нас, ние искаме хората да разберат, че здравето е номер едно. Животът е най-ценното нещо, което имаме. Защо трябва да пропиляваме живота си заради някакви събирания и някакви излишни неща, които могат да се отложат спокойно във времето?", категоричен е лекарят.

Той припомни, че има и напредък във ваксините и буквално след Нова година ще започне и процесът на ваксинацията. 

По думите му процентът на невярващите, че има коронавирус е намалял от 45 на 20%. Той се надява, че когато хората видят, че има резултат и от тези мерки, ще осъзнаят, че лекарите са били прави.

"В момента в "Пирогов" са разкрити 448 легла, от които 48 реанимационни, 400 са среднотежки и тежки случаи. Това са реално 3 сгради, които са изцяло за пациенти с COVID-19. За сметка на всички отделения, на всички отделения намалихме капацитета на половина, за да може да отворим този леглови фонд", обяви професорът

"Колкото до ваксините - трябва да са в България след 15 януари. Те ще бъдат доброволни и напълно безплатни. В началото на декември ще има програма и план за ваксинация", уточни Балтов. Според него ваксинирането показва отговорно поведение.

"Хладилни камери и фризери, които са на -70 градуса. Имаме такива, дори в "Пирогов" има такъв фризер, който е на -70 градуса и ние сме готови да приемем, ако доставят такива ваксини на съхранение", увери той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във