Банкеръ Daily

Общество и политика

ВВС ще водят охраната на въздушното пространство от летище "Пловдив"

Летище "Пловдив" става основното, от което Военновъздушните ни сили ще водят охраната на въздушното пространство. Това се случва заради започналата реконструкция в авиобаза "Граф Игнатиево". Военните обещават, че ще се спазват стриктно всички изисквания за безопасност на гражданските полети.

От Министерството на отбраната не уточняват причините, поради които военните са избрали инфраструктурата на летище "Пловдив".

Инфраструктурата на авиобаза "Граф Игнатиево" трябва да е готова до 2025-та година, когато трябва да дойдат първите осем нови изтребителя Ф-16. От публични данни става ясно, че новата инфраструктура ще е разположена на площ от около 140 декара. Ще има събаряне на сгради, подмяна на ВиК и електроинсталация, доизграждане на хангари, огради, складове, нова охранителна система, нови укрития за Ф-16.

Пистата за излитане и кацане е с дължина 3000 м. също ще бъде ремонтирана. От средата на годината за това вече би трябвало да са приключили процедурите, осъществени заедно с Агенцията на НАТО по инвестициите.

По данни на министерството на отбраната има поне 25 фирми, които работят по различни елементи от инфраструктурата. 300 милиона лева се очаква да струват строителните дейности. Но тези разчети бяха по бюджет отпреди инфлацията. Парите бяха отпускани от бюджета на траншове, но директното възлагане повдигна въпроси за прозрачността на изразходването им. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във