Банкеръ Daily

Общество и политика

Възстановяват Понто-сарматските степи край Каварна

Природното местообитание „Понто-сарматски степи“ край Каварна е почти възстановено. Днес министърът на околната среда Нено Димов посети теренните работи, извършвани по проект за възстановяване на природно местообитание. Проектът е финансиран с 200 000 лева по програмата за опазване на околната среда, обхваща 423 хектара в "Комплекс Калиакра".

България мина през наказателна процедура и беше осъдена от Съда на Европейския съюз, за това, че е нарушила естествените местообитания на понто-сарматските степи и една от мерките, които трябва да бъдат предприети и са договорени с Еврокомисията, е именно тяхното възстановяване по естествен и по антропогенен начин.

Нено Димов уточни, че мерките са договорени още през 2017 г. „Направена е програма, която българското правителство трябва да изпълни заедно с местната власт, така че вместо да минаваме в следваща фаза на наказателната процедура, да намерим онзи баланс, при който всички страни да бъдат максимално удовлетворени от резултатите. Този проект е една от стъпките, които се реализират. Очаквам с него да приключат всички поети ангажименти  и да минем към следваща фаза на разговорите с Комисията по тази наказателна процедура“, заяви министър Димов.

На въпрос дали европейските институции също ще направят проверка по изпълнението на проекта, министър Димов обясни, че е отправил покана към тях, Дирекция „Околна среда“ към ЕК е наясно с проекта и те ще решат кога да проверят изпълнението.

Кметът на Каварна Нина Ставрева уточни, че терените са общинска собственост. Вече е започнало изпълнение на дейностите, а именно почистване. На четири от площадките са монтирани метеостанции, които вече работят. 

Приоритетното природно местообитание „Понто-сарматски степи“ е разпространено само в две страни-членки на ЕС - България и Румъния. В България общата му площ на национално разпространение е оценена на 7713 ха, от които 6056 ха попадат в Черноморския биогеографски район, а 1567 ха в Континенталния биогеографски район. Защитена зона за местооитанията „Комплекс Калиакра“ включва 2441 ха или 31,7 % от националното разпространение на местообитанието. Основната част от тази площ - 2089 ха принадлежи към територията на Община Каварна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във