Банкеръ Daily

Общество и политика

„Възраждане“ се обяви срещу разпологането на чужди военни в България

„Възраждане“ се обяви срещу разполагането на американски и британски военни роти като част от многонационална бойна група, която България създава за подсилване на Източния фланг на НАТО.

Според лидера на партията Костадин Костадинов това е заплаха за националната сигурност.

„Ние считаме и смятаме, че единствените, които трябва да гарантират териториалната цялост и независимостта на страната, са българските въоръжени сили. А не чрез въвеждането на чужди войски с неясно какъв статут във нашата територия“, посочи той.

Затова от „Възраждане“ настояват за оставка на кабинета и за предсрочни избори.

Същото искане има ГЕРБ-СДС, но с други мотиви.

Костадинов определи вчерашния протест срещу войната като „украинска вакханалия“ в центъра на столицата, организиран от чужди служби с участието на паравоенни формации от Украйна и терористични организации като Сирийската народна армия.

,"Вчера беше проведен един чужд митинг, на който присъстваше цялото държавно ръководство и на който се вееха знамена на чужди държави и на терористични организации. Освен това разполагаме и с информация, че на мероприятието са се промъкнали хора, които са част от украинските паравоенни части'', коментира Костадинов.

„Има информация, че вчера се е подготвяла допълнителна провокация и по отношение на български символи и по отношение на, да кажем, определени български граждани. От тази гледна точка ние започваме подготовката на серия от действия, които ще бъдат насочени срещу недопускането на чужди окупационни войски в нашата страна, които може би идват с една единствена цел – да гарантират политическия живот на това правителство“, заяви Костадинов.

Той обвини българските служби в бездействие и заплаши с организирането на контрапротести в следващите 10 дни.

"В тази ситуация не ни остава нищо друго, освен да подготвим контрадействие. Започваме подготовката на серия от действия срещу недопускането на окупационни действия на нашата страна, за да гарантират политическия живот на това правителство. За да стане ясно, че българският народ не одобрява тази политика. В момента България е колония и ние трябва да се борим за нашата независимост", подчерта лидерът на "Възраждане".

Той разкритикува и подписания договор за доставка на изтребители F-16, за които стана ясно, че ще бъдат доставени чак през 2030 г.

"Датата 2030 може да се превърне в 2040, 2050... тези пари, които са наши, ще се окаже, че са хвърлени на вятъра, което би било най-голямото крупно престъпление", заяви Костадинов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във