Банкеръ Daily

Общество и политика

"Възраждане" с доказателства, че не сме готови за еврозоната

От "Възраждане‘‘ представиха анализ на Българската народна банка (БНБ), който на практика показва, че България не е готова да влезе в Еврозоната. Това са твърдения от Деян Николов, икономически съветник на "Възраждане", който направи коментара си по време на брифинг в Народното събрание по повод получен от гуверньора на БНБ анализ за приемането на еврото.

Деян Николов информира, че обемът на анализа е 130 страници, като изброи някои от акцентите. Той твърди, че по една от точките се казва, че българската икономика не е готова за приемане на еврото. По друга точка става ясно, че България "ще загуби възможността да противодейства на негативно влияние от налаганата от Европейската централна банка парична политика". Той каза още, че анализът показва, че България ще намали 10 пъти задължителните минимални резерви за банките, което, по думите му, ще предизвика най-вероятно инфлация.

Костадин Костадинов, който е лидер на партия "Възраждане" определи анализа за еврото като потресаващ. Той припомни, че по инициативата на парламентарната група е сформирана контактна група за разговори с други сили за свикване на референдум относно въвеждането на еврото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във