Банкеръ Daily

Общество и политика

"Възраждане" плаши с бял автобус. Петков: Не ни е страх от протести

Лидерът на „Възраждане" Костадин Костадинов отправи остри думи от парламентарната трибуна за ваксинацията. Според него, в момента имало принудителна, а не задължителна ваксинация. Той настоя за пълна отмяна на зеления сертификат.

"Зеленият сертификат не дава възможност за избор. Ако нямаш зелен сертификат, не ходиш на работа. Апропо, това се опитвате да направите и тук в парламента. Ще видим как ще ни спрете, когато решим да идваме на работа. Хората имат нужда от спокойствие, ако това спокойствие не им бъде дадено от вас, смятам, че другата седмица ще има моменти на сериозно безпокойствие", заяви той от парламентарната трибуна.

По време на блицконтрола Костадинов зададе въпрос към премиера дали ще премахне зеления сертификат.

"Зелените сертификати"' въведоха вредна практика за принудителна ваксинация и "данък труд" - много голяма част от работниците си правят тестове, за да бъдат допуснати до работните си места. Смятате ли да премахнете "зеления сертификат" и кога, особено с оглед на протеста, който организираме другата седмица", попита Костадинов като подчерта, че тези проблеми не трябва да се решават на улицата.

"Няма задължителна ваксинация, няма и да я наложим, докато аз съм министър-председател. Но ваксинацията е основополагащият начин за преодоляване на здравната криза. Вчера 72 български граждани са починали от КОВИД, а само двама са били имунизирани, всички други - без ваксина. Ако не броим фалшивите сертификати, за което нямаме пълни данни", отговори Кирил Петков.

Той подчерта, че хората трябва да се ваксинират, ако не искаме да имаме повече жертви. И призова всички политически сили да се обединят около стратегията да се имунизира цялото население на страната. „Аз не искам да бъда министър-председателят, който отброява бройки на умрели хора. Всичко друго, което правим, ще бъде абсолютно безразсъдно и популистко“, подчерта Петков и даде статистика за темпа на ваксинацията.

По-късно той добави, че сертификатите са нещо, което никой не иска, но е необходимо. И сподели, че най-големият му страх е да види хора, чакащи по стълбите на болниците.

"Искам да се похваля, че откакто започна новата програма от 1-ви януари, само за последните 3 дни над 92 000 души се ваксинираха. Ако трябва да съм конкретен, 34 000 - вчера, 32 000 - предишния ден и 32 000 - по предишния ден. Ваксинацията е единственият начин да се справим с кризата и когато това стане, вече няма да имаме нужда от зеления сертификат", каза още премиерът.

В отговор на реплика от залата по повод организирания от "Възраждане" на 12 януари протест пред парламента срещу зеления сертифакат Костадинов се закани: "Нека да видим как ще ни спрат, когато опитаме да влезем в Народното събрание". 

Той поиска конкретни числа и брой ваксинирани и при какъв случай сертификатите ще отпаднат: "Хората имат нужда от спокойствие. Ако това спокойствие не бъде дадено от вас, то другата седмица ще има моменти на доста сериозно безпокойствие", закани се Костадинов.

Думите му предизвикаха недоволство сред депутатите от БСП, а Костадинов се обърна към тях с думите: "Не се притеснявайте. За вас ще има бял автобус.“ Така напомни за протестите срещу кабинета „Орешарски“ от 2013 г., който беше поддържан от БСП и ДПС.

За тази реплика той получи забележка от председателя на Народното събрание. „Другата седмица ще има протест, който може да протече по един, единствен начин – законно. И без подобни обръщения към колегите за белия автобус. Не е редно“, реагира остро председателят на парламента Никола Минчев.

Премиерът Кирил Петков пак призова да има информирано ваксиниране. Той заяви, че протести не го притесняват.

„Аз съм бил на протестите при белия автобус, бил съм на протестите при ГЕРБ, бил съм на всички протести. Аз приветствам протести. Не ни е страх от протести. Приветствам всеки гражданин, който е против нашата политика, да си изрази мнението“, отговори министър-председателят на заплахите. Но предупреди Костадинов, че е безотговорно в условията на ковид вълна да събира много хора на едно място.

Facebook logo
Бъдете с нас и във