Банкеръ Daily

Общество и политика

"Възраждане" няма да подкрепи новия кабинет

"Възраждане" няма да подкрепи кабинет на Кирил Петков. Това стана ясно от изказване на лидера на партията Костадин Костадинов от парламентарната трибуна.

По думите му има фигура в проектокабинета, която отъждествява най-ярко приемствеността на бъдещото правителство със сегашното и предишното на Борисов. Костадинов твърди, че това е министърът на образованието Денков, който според него бил министър на Борисов и заместник на Тодор Танев и на Кунева за кратко. "Няма как да подкрепим правителство с политики, които са антиобразователни", добави той.

"Хубаво е нещо последователността, стига да не е за лоши практика. Когато беше публикувано споразумението, за да видим какво ще е различното. Когато четохме този дълъг пространен документ, забелязахме съвпадение с политики, правени в последните 12 години. Говорим за фундаментални различия и няма как да подкрепим такова правителство, които не съвпадат с нашите виждания", заяви лидерът на "Възраждане".

Той отново разкритикува ограничителните мерки в България.

"Видяхме нещо хубаво в изказването на господин Петков – за българите в чужбина. Но няма министър за българската диаспора в чужбина. Два милиона и половина българи са зад чужбина и поне още толкова са от диаспората от старите ни земи – Русия, Сърбия, Македония, Молдова и т.н. За тях това правителство не е отделила и един министър, но имаме министър на ефективното управление и на иновациите – похвално, но не е достатъчно", посочи Костадин Костадинов.

Лидерът на възраждане се обяви и против въвеждането на някои текстове от Истанбулската конвенция. В отговор обаче Явор Божанков от гражданската квота на БСП коментира, че спорните текстове са изчистени и обвини Костадинов във внушение. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във