Банкеръ Daily

Въпреки отмяната на "зеления сертификат" от 20 март

"Възраждане" няма да отмени протеста в сряда

Въпреки планираната отмяна на COVID мерките, обявена днес от правителството, протестът срещу „зеления сертификат“ на 23 февруари, организиран от партия "Възраждане", ще се проведе. Това обяви преда БНР лидерът на партията Костадин Костадинов.

Демонстрацията ще бъде мирна.

„Въпросът е обаче, че за нас това, което днес беше обявено, е по-скоро началото на един диалог или по-скоро довършването на един такъв диалог, тъй като ние не считаме, че трябва да се чака до 20 март. Ние смятаме, че този „зелен сертификат“ трябва да бъде премахнат в рамките на следващите седем до десет дни, така че точно поради тази причина ще излезем на протест в сряда. Протестът в този случай категорично мога да заявя, че ще бъде мирен“, посочи Костадин Костадинов.

Вероятно зеленият сертификат ще отпадне у нас от 20 март. Това обяви премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет. Все повече области излизат от червената зона на разпространение на COVID-19 и влизат в жълтата зона. Властите очакват съвсем скоро цялата страна да е в зелената зона на разпространение на заболеваемостта, което ще позволи и премахването на ограниченията, свързани със зеления сертификат у нас.

"Успяхме да минем през тази вълна без масово затваряне на училища и бизнеси. Това стана благодарение на новата методиката на наблюдение на интензивните легла и така изчислявахме реалните опасности за здравната система", посочи премиерът Петков.

След като ограниченията, свързани със зеления сертификат у нас отпаднат, той ще се използва единствено при пътувания в рамките на Европейския съюз. До 20 март поетапно ще бъдат облекчени и други мерки у нас, уточни министърът на здравеопазването Асена Сербезова. "Усилията дават резултат в една несъвършена система - здравеопазването, в една система, в която има нерешени проблеми от десетки години, в една система с недостиг на кадри, не само на лекари, но на медицински сестри", изтъкна министър Сербезова. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във