Банкеръ Daily

Общество и политика

"Възраждане" излиза на протест срещу зелените сертификати

Снимка: Архив

Партия "Възраждане" организира втори протест срещу зелените сертификати. Демонстрацията не беше отменена, въпреки че от утре (24 февруари) влизат в сила промени в условията, при които се изисква документът за достъп до обществени места и бе съобщено, че сертификатът вероятно изцяло ще отпадне до 20 март. От партията на Костадин Костадинов приветстваха действията на правителството, но смятат, че обявените срокове са незадоволителни. Според тях документът трябва да бъде премахнат до дни, а не на 20 март, каквито са плановете на управляващите. От "Възраждане" определят като неприемливо запазването на задължителното носене на маски и тестването на учениците.

Предишният протест срещу зелените сертификати приключи със сблъсъци с полицията и опит за нахлуване в сградата на Народното събрание. Имаше арести и пострадали. Днес пред сградата на парламента има заграждения от сутринта. Засилено е полицейско присъствие. Преди дни управляващите споделиха информация, според която хора от криминалния контингент ще бъдат включени в днешната демонстрация с цел провокации.

"Отношението на управляващите към нас е като към втора категория хора, включително на една част от медиите, които обслужват управляващите и които с лека ръка казват "това не е проблем, зеленият сертификат дава свобода." Това каза пред БНР лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. "Хаби се обществена енергия за нещо, което очевидно не е най-големият проблем на нашата страна", смята той. Сред причините протестът да се състои, независимо от обявеното от здравните власти поетапно отпадане на мерките, Костадинов посочи това, че от утре отпадат ограниченията за влизащите, но не и за работещите в обществени обекти и те ще продължат да си плащат, за да работят. "Не можем да разберем каква е логиката за това поетапно отменяне за толкова дълъг период – говорим за един месец", добави лидерът на партията.

Като следващ мотив той изтъкна тестовете на децата, които определи като "доказано неефективни и безсмислени", нарече тази практика "безсмислена и вредна" и отбеляза, че за това в бюджета за следващите шест месеца са предвидени 76 милиона лева: "Тук говорим за неколкостотин случая от неколкостотин хиляди направени тестове." Лидерът на „Възраждане“ добави и предвидените над 2 милиарда лева компенсации компенсации за бизнеса в резултат на действията на българското управление за справяне с COVID кризата. "Днес ние ще се срещнем с представители на Министерския съвет. Диалог трябва да има, такъв диалог ще има", каза депутатът.

По-голямата част от ПГ на "Възраждане" ще бъде в парламента по време на второто четене на държавния бюджет, уточни Костадинов.

МВР направи тази провокация, за да откаже хората да идват на протеста, коментира той по повод огласената миналата седмица информация за готвени провокации на протеста. "Ако има провокатори, те ще бъдат изпратени от МВР. Това е стара практика. Някои практики не умират. Разлика между новия ГЕРБ и стария ГЕРБ и в това отношение не виждам. Днес ще се подготвим да няма провокации от страна на МВР", каза председателят на партията.

"Всякакви хора ще дойдат и за голям ужас на столичните жълтопаветни журналисти, ще дойдат хора, които не са от София. Ще дадем възможност на всеки човек, който иначе не би имал възможност да дойде и да си каже мнението, да дойде. Защото нашата държава, макар че е строго софиоцентрична и ако нещо не се случи в София, в триъгълника на смъртта между Народното събрание, президентството и Министерския съвет, все едно не се е случило, това нещо не се отразява", смята Костадинов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във