Банкеръ Daily

Общество и политика

"Възраждане" готви жалба до КС срещу зеления сертификат в НС

"Възраждане" ще внесе жалба до Конституционния съд срещу решението за влизане със зелен сертификат в парламента, ако успее да събере необходимите подписи. Това обяви председателят на партията Костадин Костадинов на брифинг в парламента.

Той обясни, че това решение ще им даде възможност да поискат Конституционния съд да се произнесе за зелените сертификати, защото КС не може да бъде питан за административни заповеди на министри. "Конституционният съд ще има възможността да разсече Гордиевия възел, защото ако той се произнесе, че зеленият сертификат е противоконституционен за депутатите, това ще означава автоматично, че е противоконституционен и за всички останали български граждани", допълни Костадинов.

Той обясни, че по закон трябва една пета от народните представители да се подпишат под конституционната жалба. Костадинов посочи, че ще се обърнат първо към "Има такъв народ" и след това, ако трябва, ще питат всеки един от депутатите поотделно.

Достъпът до сградите на парламента при обявена извънредна епидемична обстановка ще е със зелен сертификат, реши по-рано днес парламентът след около пет часа дебати. "За" предложението гласуваха 154 депутати, четирима се въздържаха. "Има такъв народ" и "Възраждане" не участваха във вота.

Проектът на решение за условията за достъп до сградите на Народното събрание беше внесен от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", но претърпя редакции в пленарната зала. Депутатите от ИТН не участваха и в нито едно от редакционните гласувания, те и техните колеги от "Възраждане" последователно поискаха прекъсване и на два пъти работата беше спряна за по 15 минути.

Според приетите правила, в сградите на парламента ще се влиза след представяне на валиден документ за пълен курс на ваксинация срещу COVID-19 или на удостоверение за преболедуване, удостоверение за наличие на антитела, отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди това, или бърз антигенен тест, извършен до 48 часа преди влизането в сградите.

Разходите за бързите антигенни тестове за сътрудниците на парламентарните групи, за служителите на парламентарните комисии, администрацията на НС, както и за представителите на медиите ще се поемат от бюджета на парламента. Не бе прието предложението на Ива Митева от ИТН Народното събрание да поема единствено разходите за бързите тестове на журналистите. При струпване за бързи тестове народните представители няма да имат предимство.

Отпадна изискването администрацията на НС да съхранява резултатите от направените бързи тестове на територията на парламента до края на деня, следващ деня на взимането на пробите.

Правилата влизат в сила от 24 януари. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във