Банкеръ Daily

Общество и политика

"Възраждане", ГЕРБ и ДПС поискаха анкетна комисия за машинния вот

Депутати от групата на "Възраждане"

Депутатите от "Възраждане" поискаха  да бъде създадена временна анкетна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства около машинното гласуване в изборите на 14 ноември. Като мотив биха посочени сериозни съмнения за достоверността на данните от вота, както и че в редица протоколи на секционни избирателни комисии има разминаване на вота, отчетен от машините, и разписките в урните. Предложението беше комисията да провери два произволно избрани многомандатни района и да изготви доклад за три месеца. Идеята бе подкрепена от ГЕРБ и ДПС. Гласовете им обаче не бяха достатъчни, за да бъде приета. "За" бяха 100 депутати, а "против" - 132-ма.

Дебатът преди гласуването продължи близо два часа. По думите на Радомир Чолаков от ГЕРБ машинното гласуване предизвикало сериозен стрес и напрежение в обществото. А според Антоанета Цонева от „Демократична България“ проверка само в два избирателни района няма да покаже обективно картината. Решението в случая, според нея, е реформа в изборната администрация. "Онова, което трябва да бъде направено, е не да преброим изборния резултат в два избирателни района, а трябва да започнем сериозен, съществен разговор за реформирането на изборната администрация и осигуряването на нейната независимост и освобождаване от 30-годишния партийно-квотен принцип", каза тя.

Искрен Митев от "Продължаваме промяната" и Атанас Атанасов от ДБ обвиниха "Възраждане" и ГЕРБ, че работят заедно. А от ПП попитаха ГЕРБ защо не са оспорвали резултатите от вота, щом имат подобни съмнения. А отговорът на бившите управляващи бе, че не са го сторили, защото милеели за държавата.

Йордан Цонев от ДПС посочи, че той и колегите му от групата ще подкрепят създаването на анкетната комисия, както били направили с всички останали подобни предложения. Причината била, че машинното гласуване не давало нужните резултати по отношение на достъпност, честност, прозрачност.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във