Банкеръ Daily

Общество и политика

"Възраждане": Да се премахнат решетките от входа на парламента

От парламентарната група на "Възраждане" настояват да бъдат премахнати металните решетки от входа на Народното събрание. "Позорно е парламентаризмът да бъде ограден с метални решетки, Народното събрание да бъде постоянно оградено с метални заграждения." Това се казва в декларация от името на ПГ на "Възраждане", прочетена от Елена Гунчева. "Страхът на управляващите от хората, само месеци след избирането им във властта, преминава в нелогични и позорни действия, които показват единствено несигурност и желание за конфронтация. Срамно е народните представители да се страхуват от народа си", добави тя.

На 18 май на официалния вход на парламента са поставени тежки метални решетки, неизвестно по чие разпореждане и без знанието на народните представители, обясни Гунчева повода за изявлението. Сградата на Народното събрание е исторически, културен и архитектурен паметник от национално значение, подчерта тя и допълни, че никой председател на парламента не си е позволявал да сложи решетки на сградата символ на парламентаризма и демокрацията.

Поставянето на решетките показва страх и неуважение към народа, който е избрал всички нас, се казва в декларацията. Българското правителство и Народното събрание трябва да работят в интерес на България и българския народ и тогава няма да се страхуват от гражданите, които са ги избрали, подчерта още депутатът.

Гунчева отбеляза, че поставянето на метални решетки на официалния вход на парламента било предизвикало и остри негативни реакции сред хората, българските общественици и политици. "Недопустимо е подобно еднолично решение да бъде заплаха за обществения ред", се казва в декларацията на групата. Затова от депутатите от "Възраждане" настояват незабавно да бъдат премахнати решетките и инициаторът за тях да се извини на депутатите и българския народ.

Междувременно от пресцентъра на парламента обявиха, че решетките са били поставени в събота и неделя и затова бяха забелязани в сряда - първия работен ден на депутатите. Мярката е взета с цел защита по искане на НСО. Подобни метални врати има и в другата сграда на парламента – бившия партиен дом.

Facebook logo
Бъдете с нас и във