Банкеръ Daily

Общество и политика

Възобновят се плановите операции

Ситуацията с разпространението на COVID-19 у нас трайно се подобрява, основните тенденции вече са стабилни и ваксинацията срещу вируса върви при строга организация. Това бе докладвано на премиера Бойко Борисов по време на работно съвещание, в което участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб и на ваксинационния щаб.

"По отношение на заболеваемостта България е на 27-о място сред страните от Европейския съюз и на 9-о място по смъртност. Добрите показатели са в резултат от въвеждането на противоепидемичните мерки", информира министър Ангелов. Той подчерта, че в рамките на седмица броят на излекуваните е повече от три пъти по-голям от този на новите случаи.

"Добрите показатели, които имаме, ни позволяват отново да започнат плановите операции. Има толкова много хора, които чакат за тях. Сега, при тези данни, не е нужно да чакате и края на месеца, понеделник или вторник, пускайте заповед и информирайте хората за възобновяването им", разпореди премиерът Борисов на здравния министър.

Министър-председателят изрази благодарност към председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен за солидарното разпределение на ваксините срещу COVID-19 между всички държави-членки на ЕС. Борисов добави, че ваксинацията е от изключително значение и за справяне с новия щам на вируса.

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски подчерта, че се наблюдава увеличение на желаещите българи да се имунизират, което е начинът за справяне с COVID-19. Мутафчийски посочи още, че продължава тенденцията за намаляване на броя болни в лечебните заведения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във