Банкеръ Daily

Пламен Вълнев:

Възмутително е България да заема последното място по ваксинации

"Абсолютно възмутително е България да заема последното място по ваксинации на стария континент! Твърде много последни места се събраха, при това – по въпроса за свещеното право на живот." Това написа в социалната мрежа "Фейсбук" зам.- председателят на "Републиканци за България" Павел Вълнев.

Според него това говори много за страна-член на Европейския съюз.

"Очевидно народът е в Клуба на демократичните държави, но управляващите са извън него. Тук са излишни сравненията с други", смята той.

Пламен Вълнев е на мнение, че властта дължи спешно обяснение на хората.

"Управляващите трябва да кажат веднага как ще поправят това драматично развитие с ваксините. Ако чакаме на техните досегашни планове, ваксинацията ще завърши през 2040 година", пише още зам.-председателят на партията.

 

С настоящето темпо на ваксинация в България целта за 70 процента

покритие на населението над 18 години ще бъде постиганата едва през август 2040 година, изчислява брюкселското издание "Политико" в свой материал, илюстриращ бавния старт на имунизационната казпания срещу COVID-19 в ЕС. Изчислението е на базата на средния брой ваксинирани дневно през последните 7 дни преди публикацията от 22 януари.

В България дневно се поставят средно по около 1139 дози и ако страната иска до септември 2021 да постигне поставената от ЕК цел за 70% покритие на населението с по 2 дози, то ще трябва да увеличи броя на дневните ваксинации 29 пъти - до 33 368 дози на ден.

За сравнение, според изчисленията на изданието, Малта се справя най-добре - ако поддържа същото темпо, на 22 септември ще е ваксинирала 37% , а към май 2022 г. ще е ваксинирала 70% от пълнолетното си население. Втора се очаква да е Румъния - 26% към 22 септември и приключване с кампанята през декември 2022 г.

С така използвания метод изчислението показва, че в края на септември България ще е ваксинирала 3% от целевата група. За Латвия е изчислено, че следва да увеличи темпа на ваксиниране 17 пъти, Италия - 10 пъти, Унгария - 9 пъти.

Директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов обясни, че стартът на масовата имунизация зависи от това, кога останалите ваксини ще получат разрешение за употреба под условие.

"По график, от първите две компании, които получиха разрешение (Pfizer/BioNTech и Moderna), се очакват около 4.4 млн. дози, респективно за 2.2 млн. души до края на годината. При положение, че и петте ваксини получат очакваното разрешение, това означава че 2.5 млн. души ще бъдат ваксинирани до средата на годината."

Във връзка с това дали може получим от руската и китайската ваксина, без да има решение от ЕС, ако се окаже, че и другите доставки се забавят, той отговори:

"Всяка ваксина, независимо от произхода и от държавата, в която се произвежда, трябва да премине през процедурата, през която преминават и останалите. Имаме информация, че са стартирали първоначалните преговори между производителя на руската ваксина с Европейската агенция по лекарствата. Надяваме се в следващите дни да имаме по-подробна информация. Ако отговаря на всички европейски изисквания, със сигурност ще може да получи разрешение за употреба и всички европейски държави да я прилагат", заяви той.

Четвъртата ваксина, която предстои да бъде одобрена е аденовирусната на компанията "Янсен“ – "Джонсън и Джонсън“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във