Банкеръ Daily

Собственици на заведения:

Възмутени сме от манипулативно представяне на данните за заразени с COVID-19

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) изразяват в съобщение до медиите искреното си възмущение от "манипулативното представяне на данни" с твърдението, че 41,88% от тестовете, направени в нощните заведения са положителни.

"От началото на пандемията с COVID-19 има 2 огнища, при които са тествани 117 човека, като 49 от тях са положителни. По наша информация, въпросните 2 случая на персонал с положителни тестове са още от периода преди отварянето в късната пролет на годината при подготовката на заведенията за работа", подчертават представителите на бранша и настояват изрично, че се касае за пролетта, преди да бъдат прецизирани правилата за работа.

Собствениците на заведения определят използването на данните като "откровена манипулация", за да се аргументира затварянето на нощните заведения по решение на отделни кметове и регионални щабове. Те припомнят, че засилените проверки през последните дни потвърждават, че съществени и масови нарушения не се констатират, като от 3000 проверки в търговски обекти има констатирани 10 нарушения и то не само в заведенията, а във всички търговски обекти.

"Недоумяваме от целенасочените опити за демонизиране на развлекателния бранш“, противопоставят се на затварянето на нощните заведения двете сдружения.

От сектора са категорични, че от началото на пандемията демонстрират отговорност и правят всичко възможно за осигуряване на безопасна среда и спазване на всички мерки. "Още повече – ние сами предлагаме нови и нови мерки, за да запазим здравето на хората и препитанието на служителите си", се посочва в становището.

"Винаги сме били категорични – когато компетентните органи открият някъде нарушения, виновните да понесат своята отговорност за тях. Но не всички да бъдат поставени под общ знаменател. И никой не може да ни убеди, че при затворени заведения, няма да се стигне до абсолютно безконтролно събиране на хора в частни домове, където няма да се спазват никакви мерки", гласи още позицията.

От БАЗ и СЗБ остро осъждат "едноличните решения на отделни кметове" за затваряне на заведения и намаляване на работното време, и заявяват готовност да защитават служителите си с всички позволени от закона средства, включително колективни искове, искове за дискриминация, искове за нанесени щети и пропуснати ползи.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във