Банкеръ Daily

Общество и политика

Възможност за избор на ваксина ще има през май

В страната пристигнаха 62 010 дози от ваксината на „Пфайзер“. Това е поредната доставка по план. До края на месеца всеки понеделник ще пристигат по толкова дози. От следващия месец се очакват от извънредните доставки да дойдат 1 млн. бройки от ваксината на "Пфайзер" и през юни очакваме още 1 250 000. Това съобщи на брифинг пред Столичната регионална здравна инспекция министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Наличните ваксини във ваксинационните центрове са на "АстраЗенека“. Малко количества ваксини на „Пфайзер“ са насочени към изпълнение на първа, втора и трета фаза от ваксинационния план, информира министърът. А тези, които желаят да се ваксинират с иРНК ваксина, тоест с препарат различен от този на "АстраЗенека", ще трябва да изчакат до май.

Съществуват няколко логистични проблеми, които са обсъждани днес от ваксинационния щаб. Първият проблем са опашките от лекари пред Столичната РЗИ. Ще се изработи алгоритъм за подобряване на тази логистика, увери Ангелов. До края на деня общопрактикуващите лекари ще имат яснота как ще е най-добре да взимат ваксините.

До края на седмицата няколко експертни съвета ще трябва да дадат становище как ще се продължи с имунизацията с оксфордската ваксина. До запитването се е стигнало след писмо на министъра на здравеопазването на Португалия. В него той настоява, че като общоевропейски подход трябва да се ограничи използването на препарата за лица под 60 г.

Няколко експертни съвета у нас трябва да кажат какво да се прави с хората, които са получили първата си доза от препарата и не искат втората, както и с онези, които са готови да си поставят и втората игла.

Интересът към ваксината на „Астра Зенека“ е спаднал, призна здравният министър.

Дозите от оксфордската ваксина ще бъдат изтеглени и ще се съхраняват в хладилници, ако интересът към тях спадне напълно. "И спрямо договорите, които имаме с Европейската комисия, ще преценим какво да се прави с тях", уточни министърът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във