Банкеръ Daily

Общество и политика

Възможно е скоро само ваксинираните да пътуват свободно

Шарл Мишел

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел не изключи въвеждането в Европейския съюз на паспорти за ваксинация срещу Covid-19, които позволяват свободно пътуване само за ваксинираните.

"Тази тема е чувствителна и трябва да бъде обсъдена, което ще бъде направено от лидерите на страните от Европейския съюз следващата седмица", обясни Мишел и допълни, че подобна дискусия може да има два аспекта. Първият е дали държавите от съюза се съгласяват по принцип да въведат сертификат за ваксинация. Второ - ако е така, кога може да се направи това.

По принцип Брюксел подкрепя идеята за въвеждане в ЕС на взаимно признат единен европейски имунизационен паспорт за ваксинираните срещу Covid-19.

"Медицинска необходимост е да имате сертификат, че сте били ваксинирани", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен миналата седмиця преди посещението си в Португалия, която пое ротационното председателство на Съвета на Евросъюза.

По този начин Фон дер Лайен изрази подкрепа за идеята на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис да бъде създаден такъв документ, даващ на всички ваксинирани право на свободно движение в ЕС.

Фон дер Лайен допълни, че това е политическо и правно решение, което трябва да бъде обсъдено на европейско равнище.

Facebook logo
Бъдете с нас и във