Банкеръ Daily

Общество и политика

Възможно е Конституционният съд да върне въпроса за финансирането на партиите на парламента

Доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски", коментира пред БНР искането на президента Румен Радев Конституционният съд да се произнесе по финансирането на българските политически партии. Според нея въпросът е могат ли търговци да финансират безлимитно до 1 млн. лева български партии.

Държавният глава поиска да бъдат обявени за противоконституционни разпоредби в Закона за политическите партии и Изборния кодекс, които регламентират даренията за партиите от юридически лица и еднолични търговци. Това стана след като ветото, което той наложи преди депутатската ваканция, беше отхвърлено безапелационно и на инат от парламентарното мнозинство.

По думите на доц. Киселова няма пречка до края на годината или до началото на следващата Конституционният съд да се произнесе по искането на президента. Тя уточни, че КС ще се произнесе, но въпросът пак ще бъде върнат в Народното събрание.

Доц. Киселова коментира още, че режимът на финансиране на партиите е бил въведен без обществено обсъждане и без оценка на въздействието - за какво партиите харчат парите си.

"Във всички държави от ЕС има публично финансиране и то гарантира някакъв минимум за партийна дейност. В България след 2005 г. се въведе публичното финансиране и да се връщаме сега там, където сме били и сме видели, че не е добър начинът на финансиране, ми се струва глупаво", заяви преподавателят по конституционно право. Тя припомни, че КС два пъти се е произнасял по отношение на политическите партии и веднъж косвено - за прага за влизане в парламента. 

Според доц. Киселова начинът, по който се прави промяната в закона, "контекстът нарушава правилата за предвидимост, за законодателен процес, за обществено обсъждане. Правила, които са установени в Закона за нормативните актове, това е един малък сегмент как се прави законодателство". 

По думите ѝ е възможно КС да излезе с позиция по питането на президента, като каже, че това е въпрос, който Конституцията делегира на Народното събрание. "Отговорността на съдиите е голяма, защото не можем да се отказваме от достижения, които българската демокрация е направила. Тук идва по-големият въпрос какви партии искаме. Българското общество се нуждае от партии, защото само чрез партии функционира съвременната демократична държава и трябва да се даде възможност за тяхното съществуване. ... Държавата не трябва да се оттегля по този начин и да казва "Оправяйте се", обясни Наталия Киселова.    

Facebook logo
Бъдете с нас и във