Банкеръ Daily

Общество и политика

Възможно е да отложат приема на новоприетите деца в столичните забавачки

Постъпването на новоприетите деца в яслени и градински групи за учебната 2020/2021 г. може да бъде отложено до изтичане на извънредната епидемична обстановка. За това съобщават от дирекция „Образование“ на Столичната община.

От там уточняват, че детските градини са отворени за посещение от всички деца, но в настоящата ситуация единствената сигурна и безопасна среда с гарантирана физическа дистанция е домашната, затова е препоръчително децата, за които предучилищното образование не е задължително и има възможност да се грижи възрастен, да останат вкъщи.

От Столичната община поясняват, че това важи още в по-голяма степен за децата, живеещи в едно домакинство с възрастни хора и с такива от рискови групи, както и в случаите, когато за придвижването до детската градина се налага използването на обществен транспорт – вътрешноградски или между населените места.

Въпреки противоепидемичните мерки, съвсем очаквано в детските ясли и градини в страната случаите на заразени от COVID-19 са факт. 

Задължителните мерки включват дълъг списък с изисквания, които са качени на сайтовете на просветното и здравното министерство. Основни акценти са стратегията на дистанция между децата и персонала от отделните групи, носенето на маска в закритите части на сградата на детската градина, дезинфекция на повърхностите и редовно проветряване на помещенията, създаването на вътрешна организация на персонала, както и максимално ограничаване на контактите между децата от различни групи при осъществяване на дейности по обща подкрепа.

Анализ на британски учени показа, че децата са с 44 процента по-малко застрашени да се заразят с новия коронавирус от възрастните, съобщи Ройтерс. Мета-анализ на 32 изследвания разкри, че децата и младежите под 20 години са с 44 процента по-нисък риск от вторична инфекция с вируса в сравнение с надхвърлилите тази възраст.

Има предварителни данни, че децата до 10 или 14-годишна възраст са по-неподатливи на SARS-CoV-2 от възрастните, а младежите - че са податливи като възрастните. Ръководител на анализа е Ръсъл Вайнър, председател на Кралския колеж по педиатрия и детско здравеопазване.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във