Банкеръ Daily

Мария Спирова:

Възможна е по-голяма активност сред българите в чужбина на вота

Мария Спирова

Според хронограмата на Централната избирателна комисия всички кандидати за президент вицепрезидент, както и за народни представители трябва да са регистрирани до 12 октомври. На 14 ноември избираме депутати и президент и вицепрезидент.

„Наистина ни трябва мъдрост, за да има смисъл от тези избори“, каза пред БНР Мария Спирова, която живее във Великобритания.

По думите ѝ може да се очаква да има по-голяма активност сред сънародниците ни във Великобритания и в други държави в Европа на предстоящите парламентарни и президентски  избори.

„Големият проблем на изборите в чужбина е, че те се изнасят от местни обикновени граждани, които по никакъв начин не са институционално ангажирани или по друг начин да го правят това. Правят го от добрата си воля“, допълни Спирова.

Тя коментира, че машинното гласуване ограничава нарушенията при провеждането на изборите. Според нея, ако има проблем със зареждането на софтуер на машините, би могло да се гласува с хартия.

Във връзка с обявения нов политически проект от бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, Спирова каза:

„Аз смятам, че това е проблем - насочването на политически проекти към конкретен сегмент от българското общество, който е на практика най-малко политизиран, защото има най-малко сблъсък с проблемите, които има в България. Колебая се дали това е разумна стратегия“.

Мария Спирова е завършила „Културология в Софийския университет, специализира журналистика в Итака Колидж, Ню Йорк и редакцията на Нешънъл Джиографик във Вашингтон. Работила е като журналист в БТА, Капитал и Glamour. Завършва магистратура по криминология в Оксфорд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във