Банкеръ Daily

Общество и политика

Възможен е трети служебен кабинет

Ако премиерът Бойко Борисов реши да постъпи морално и да подаде оставка след втория тур на президентските избори заради недобро представяне на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, то най-вероятно ще се наложи Росен Плевнелиев да състави трето служебно правителство. В чл.99, ал.7 от Конституцията на Република България се казва, че президентът не може да разпуска Народното събрание през последните три месеца от своя мандат. Но "ако в този срок парламентът не може да състави правителство, президентът назначава служебно правителство". Което означава, че може да има служебен кабинет, но с работещо Народно събрание.

Почти сигурно е, че този парламент няма да съумее да излъчи ново правителство, тъй като трябва да се завърти "въртележката", а нито една партия не може да сформира самостоятелно мнозинство. Първо, ще бъде възложено на най-голямата от тях ГЕРБ да състави ново правителство. Но тогава има опасност не само Реформаторите и Патриотите да извиват ръцете на Борисов, но и други формации, като БДЦ например, от чиито гласове ще зависи парламентарното мнозинство.

БСП като втора по големина политическа сила също не би могла да направи кабинет, тъй като ще е зависима не само от ДПС, но и от други по-малки партии като АБВ, и пак от БДЦ.

Трета, посочена от президента, политическа сила също няма шанс. Освен това в Народното събрание ще кипят бурни страсти заради създалата се нова политическа ситуация. И не на последно място, депутатите трябва да обсъдят и приемат държавния бюджет за догодина.

Така че твърде голяма е вероятността Плевнелиев отново да търси министри и да реди служебен кабинет, колкото и да не му се иска, ако се вярва на собствените му признания. А иначе из София от края на лятото обикалят слухове за нов кабинет, проектиран от Прокопиев и комисарката в оставка Кристалина Георгиева.

Любопитното е, че след встъпването си в длъжност на 22 януари новият държавен глава ще може да разпусне това служебно правителство и да назначи ново, да прекрати мандата на парламента и да насрочи извънредни избори, които ще се проведат от неговите министри.

Facebook logo
Бъдете с нас и във