Банкеръ Weekly

Общество и политика

ВЪЗЕЛЪТ БИЗНЕС БАНК СЕ ... ЗАПЛЕТЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ

След като фалиралата ЕЛИТБАНК падна в ръцете на Агенцията за държавни вземания, възникна прелюбопитният въпрос: колко от останалите затворени институции ще споделят нейната съдба.


Синдиците на фалиралата Бизнес Банк Иван Панчев и Мартин Христозов, например, повече от два месеца чакат Апелативният съд да насрочи дата за делото, образувано по жалба на Министерството на финансите. Ведомството на Муравей Радев протестира срещу решението на Софийския градски съд от декември 1999 г., с което магистратите не го признаха за победител в търга за Бизнес Банк.


Становището на двамата синдици Панчев и Христозов по случая е, че

вземанията на бюджета

признати от съда, са по-малко от оценката на банката. Именно по тази причина софийските градски магистрати обявиха за нелегитимно участието на финансовото ведомство в търга.


Факт е, че в приетия от синдиците списък на кредиторите на Бизнес Банк още през 1998 г. Министерството на финансите фигурира с вземане от 3.5 млн. нови лева. Впоследствие съдът одобрява този списък и повече от година и половина никой не го обжалва. Тоест финансовото ведомство е проспало законния 14-дневен срок за обжалване. Внезапно обаче - на 29 ноември 1999 г., когато се проведе наддаването за затворената кредитна институция, чиновниците от Муравеевото ведомство се пробуждат като след кома, и решават, че имат да си вземат още 5 млн. нови лева. Нещо повече, те дори смятат, че съдът е длъжен да се съобрази с продължителността на техния летаргичен сън, да си затвори очите пред някой и друг детайл и да отсъди в полза на МФ.


Ако обаче чиновниците от ведомството на Радев държат да получат цялата сума от 8.5 млн. лв., за която претендират, ще се наложи да поискат от синдиците на Бизнес Банк коригиране на списъка на кредиторите. А това означава, че трябва да се приложи цялата законова процедура по публикуването на нов такъв списък, да се изчакат възраженията на другите кредитори на банката по него и чак след това той да бъде одобрен от съда.


До редакционното приключване на броя Министерството на финансите все още не бе поискало промяна в списъка на кредиторите, но жалбата му срещу решението на СГС е подадена от началото на годината в Апелативния съд. Препис от нея синдиците Панчев и Христозов получиха още на 21 януари 2000 година. Според тях обаче

само тази жалба не е достатъчна

за да се даде ход на делото.


Ако Агенцията за събиране на държавните вземания не потвърди жалбата на Министерство на финансите срещу решението на СГС, то Апелативният съд ще прекрати делото и определението на софийските градски магистрати остава в сила, коментира за БАНКЕРЪ Иван Панчев.


При подобно развитие на събитията Агенцията за събиране на държавните вземания може да поиска от СГС да й прехвърли всички активи на затворената банка. Защо ли? Защото държавата е била единствен кандидат-купувач на търга за активите и имуществените права на Бизнес Банк, който се проведе на 29 ноември 1999 г., и освен това бюджетът е на първо място в списъка на кредиторите й.

Преди съдът да вземе каквото и да е решение

по отношение на активите на Бизнес Банк, той ще трябва да получи осъвременената им оценка, смятат синдиците Панчев и Христозов. Според тях валидността на оценката, направена от Ажур ТДМ през септември 1999 г., е изтекла на 14 март 2000 година. А според промяната в Закона за банките и ГПК, ако вземанията и имуществените права на фалиралата кредитна институция не се продадат в рамките на шест месеца, трябва да им се направи нова оценка. Синдикът Иван Панчев смята, че

цената на имотите на Бизнес Банк

в момента ще е различна от тази, направена преди провеждането на търга. Според него оценката на Ажур ТДМ е правена единствено с цел да се определи стойността на банката за продажбата й като цяло.


При всички случаи, когато възлагаме имотите на поверената ни банка, ще ги дадем по цената, която те имат в нашите книги - отсича г-н Панчев. - И мисля, че дори ще останат имоти, които ще могат да бъдат предоставени на другите кредитори.

Оценката, която синдиците са правили

независимо от тази на Ажур ТДМ, показва, че само активите на двете дружества Ангора 99 и Амтеко, които са собственост на банката, струват 12 млн. нови лева. А началната цена на търга за цялата Бизнес Банк бе едва 5.7 млн. лева.


Юристи, следящи отблизо съдебните процеси около банковата несъстоятелност, смятат, че

казусът Бизнес Банка е един от най-сложните

А разплитането му е свързано с доста процедури. Преминаването през подобен лабиринт пък изисква време.


Независими адвокати коментираха пред БАНКЕРЪ, че при сегашното стечение на събитията фалиралата кредитна институция вероятно ще остане под управление на синдиците поне до началото на есента на тази година. Кой ще надвие - държавната машина или справедливостта на закона, ще покажат близките дни и месеци. Струва си обаче магистратите да помнят, че служат на Темида, а не на вечно променящата се изпълнителна власт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във