Банкеръ Daily

Общество и политика

Въздухът в София става все по-чист, твърди Нено Димов

София и Бургас устойчиво намаляват замърсяването на въздуха в последните 7 години, което е положителна тенденция, отчете екоминистърът Нено Димов в Министерския съвет. По думите му остават проблемите с най-замърсените градове като Видин и Горна Оряховица.

Девет общини с наказателна процедура са постигнали нормите за качество на атмосферния въздух. Североизточният регион излиза от наказателната процедура - Варна, Добрич и Девня устойчиво са паднали под нивата, които се изискват от закона.

Проблемът с мръсния въздух е насочен за разрешаване към национална програма, приета от правителството днес. Освен 111-те млн. лв., за които по Оперативна програма "Околна среда" са сключени договори със 7 български общини за предприемане на мерки в сферата на битовото отопление, за следващия тригодишен период по програмата са предвидени още 100 млн. лв.

С парите ще бъдат подпомогнати общините в изпълнение на техните програми за качеството на въздуха. След икономии от оперативната програма на 11 общини ще бъдат осигурени 390 млн. лв. за подобряване на градския им транспорт.

Нено Димов пресметна, че на практика ресурсът за справяне с проблема с мръсния въздух е увеличен 7 пъти.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във