Банкеръ Daily

Общество и политика

Въздухът в Перник е отровен със серен диоксид

Въздухът в Перник е отровен със серен диоксид, а от РИОСВ препоръчват на местните да не излизат от домовете си или от работните помещения. Училищата са инструктирани да преустановят часовете по физическо възпитание на открито.

Само тази сутрин между 05:00 и 08:00 часа автоматичната измервателна станция „Център” в града е отчела четири поредни превишения на алармения праг за серен диоксид, който е 500 мкг/м3/. Най-високо замърсяване е отчетено в 07:00 часа: 999,13 мкг/м3.

От РИОСВ уточняват, че чувствителните групи от населението са деца, възрастни и хора с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания.

Дишането на серния диоксид за кратък период от време може да засегне дихателната система. При нормална физическа активност и дишане през носа, дразнещият ефект на серния диоксид се елиминира още от първата бариера на респираторната система – лигавицата на носа. Бързото ходене или тежката физическа работа улесняват дишането през устата и съответно инхалирането на SO2 в по-ниските дихателни отдели. Това провокира здравословни проблеми от страна на дихателната система. След като серният диоксид намалее, дихателната функция също се възстановява напълно за няколко часа.

Причина за високите концентрации на серен диоксид са неблагоприятните метеорологични условия-безветрие и гъста мъгла, повишеното потребление на твърдо гориво в битовия сектор и работа на ТЕЦ „Република” към “Топлофикация Перник”.

РИОСВ-Перник е дала предписание на ТЕЦ „Република” към „Топлофикация Перник” АД за незабавно намаляване на производствените мощности до възможния минимум.

"Не сме ние причината пикът да е толкова. Прагът е надскочен почти два пъти. Проблемът идва основно от битовото отопление, което е на твърдо гориво в града. Нямаме големи възможности да намаляваме мощностите, помолиха ни, ние направихме каквото може, но и да спрем ТЕЦ-а, ситуацията няма да се промени в града. Измерването не е при нас, измерването е в центъра на града, това е точка, която е на 6 км от нас. Това, което се вижда от мониторинговата система, която мери в реално време концентрацията на газове, ние сме под позволената норма в момента. Не казвам, че не емитираме, но не сме ние причината да е стойността пикова", заяви директорът на Топлофикация Перник Любомир Спасов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във