Банкеръ Daily

Общество и политика

ВУЗ-овете са изправени пред предизвикателствата на дигиталното време

Висшите училища са изправени пред отговорността да обучават своите студенти да са създатели на  дигитално съдържание и да ги превърнат в лидери на промяната в индустрията, държавата и обществото като запазват човешката етика и природа. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на публична лекция в рамките на  Masterclass 4.0 в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, организиран от КНСБ и висшето училище.

Целта е днешните ученици и студенти да са подготвени за живот, който в много голяма степен ще бъде базиран на взаимодействие с машини. А тази техника ще изисква програмиране, развитие и управление.

"Висшите училища трябва да предприемат хоризонтални мерки за насърчаване на иновациите, креативността и да развиват качествени научни изследвания, да работят съвместно с европейските университетски мрежи и с бизнеса“, подчерта министърът на образованието и науката. Той допълни, че инвестициите в оборудването са една от големите стъпки пред висшите училища, когато става дума за дигитализация на висшето образование. Другите са – инвестиции в млади учени и преподаватели, за които започва Национална научна програма с бюджет от 15 милиона лева за тригодишен период.  Малък научен пробив ще води до генериране на милиарди доходи и до изключително бързо развитие на стартиращи компании, каза още Вълчев и посочи и нарастващия брой на обучаваните студенти по програми за ИКТ технологии - към първия семестър на учебната 2018-2019 година той e 14 885. Този сектор е показателен пример за положителни резултати от образователната работа дори в настоящия момент, защото в него е налице и тенденция за негативна миграция сред завършилите.

Според  Вълчев висшите училища все повече ще се изправят и пред предизвикателствата да подготвят студенти за киберсигурност, дигитална медийна грамотност и дигитално гражданство и най-вече за развитие на уменията за създаване и управление на устройства с изкуствен интелект.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във