Банкеръ Weekly

Общество и политика

ВЪВЛИЧАТ НИ В БУЛЕВАРДЕН СКАНДАЛ

Г-н Панайотов, как ще се отрази на НДСВ тръгналият от Италия скандал за корупция, в който бе замесено името на лидера на партията Симеон Сакскобургготски?
- Нека първо да уточним къде е българската връзка в скандала. Материалите по разследването са вече у нас. В 1800 страници името на нашия лидер се споменава само два пъти, и то в телефонни разговори на трети лица. Никакво друго твърдение или доказателство няма.
Стилът на тези разговори е, меко казано, скандално булеварден. Фактите са фриволно и, струва ми се, манипулативно подхвърлени. Записите са от края на 2005 до март 2006 г., т.е. по време, когато г-н Сакскобургготски вече не е министър-председател.
Всичко това не оставя и най-малкото усещане за достоверност. И аз не мога да не ви припомня твърденията на италианските магистрати, че заподозрените италиански приятели са готвели интрига срещу нашия лидер. Аз бих допълнил - и срещу България. Публикуваните телефонни записи обаче са бумеранг - обръща се срещу приятелите, които кроили някакви планове да изнудват г-н Сакскобургготски.
А на въпроса ви как ще се отрази всичко това на НДСВ, ще ви отговоря така. История, съшита с бели конци, ще обедини още повече НДСВ и ще ни направи по-силни.
Поддържате ли мнението си, изразено в началото на седмицата пред журналисти, че български политически сили се възползват от скандала, за да елиминират НДСВ като самостоятелен участник в предстоящите президентски избори?
- Нека да припомня, че в сряда парламентът отхвърли включване в дневния ред на декларациите на ДСБ и СДС по случая. Тоест мнозинството прояви политическа мъдрост и не се поддаде на този измислен за България скандал. Колкото до проектодекларациите, те бяха предложени от двамата кандидати за президенти на десницата - Веселин Методиев и Петър Стоянов. Затова продължавам да твърдя, че определени сили се възползваха от случващото в Италия и подеха кампания дни преди НДСВ да обяви своя кандидат за държавен глава. Хората, които стоят зад тази акция, разчитат, че очерняйки името на нашия лидер, ще навредят на кандидатурата на НДСВ за президентския пост. Въпреки това ние сме убедени, че нашият кандидат ще успее да спечели доверието на българското общество.
Кога ще бъде съобщено официално кой е кандидатът на НДСВ за президент?
- По този въпрос предстои да вземем решение и когато това стане, естествено медиите ще получат необходимата информация.
Поставят ли последните събития под въпрос политическата стабилност и съществуването на тройната коалиция?
- Не. Както вече обясних, това е изкуствено създадена и подхранвана акция, която не може да ни попречи да продължим да изпълняваме ангажиментите си към страната и българските граждани. В НДСВ неведнъж сме заявявали, че основен приоритет за нас е пълноправното членство на страната в Европейския съюз и ние ще продължим да работим както и досега за постигане на националните цели. В този изключително важен момент за България повече от всякога ни е необходимо обединяване на всички усилия за постигане на това, за което работим повече от 10 години, а не хабене на енергия в търсене на интриги.
Имате ли някаква ясна стратегия как да бъде изчистено името на лидера на партията и как да бъде възстановено доверието на избирателите в НДСВ?
- Пак искам да подчертая, че няма никакви основания за намесване на името на Симеон Сакскобургготски в случващото се в Италия. Обвиненията, тиражирани в българските медии, са напълно неоснователни. Водещи италиански политици вече направиха изявления в тази посока. Ще цитирам само името на Джанфранко Фини - бивш италиански министър на външните работи и комисар по правосъдие и вътрешни работи на Европейския съюз. Според него в скандала около Виктор Емануил, сина на последния италиански крал, се нараняват хора, които нямат нищо общо със случая.
Симеон Сакскобургготски е с безспорен международен авторитет и неизменно се асоциира с успеха на България и нейния напредък към европейската общност. Той е личност, опазила името си чисто при всички исторически превратности, като и в най-тежките моменти не допусна нито с думи, нито с дела да хвърли петно върху името на България.
Кой има интерес НДСВ да слезе от политическата сцена?
- Който и да има интерес от това, ще остане разочарован. Напоследък масирано се тиражира в публичното пространство, че НДСВ губи подкрепата си, но фактите говорят друго. Само преди дни на кметските избори в Пещера кандидатът на НДСВ спечели толкова гласове, колкото кандидатът на БСП, ДПС и ГЕРБ - трите първи според някои последни социологически изследвания формации. Независимо от спецификата на местните избори този резултат е показателен, защото Пещера е част от българското общество.
Има ли политически среди в България, които работят срещу приемането ни в Европейския съюз от 1 януари 2007 година?
- Има редица политически сили в страната, които не се заинтересовани от пълноправното членство на България в ЕС, някои от тях са и парламентарно представени.
Готови ли сте вече с конкретни предложения за промени в Закона за президентските избори? Имате ли свой вариант как да се попречи на изборния туризъм?
- Да, такива промени вече се обсъждат и ключов въпрос за НДСВ в случая е да има интегрална бюлетина. Към момента за съжаление по този въпрос все още няма избистрена и достатъчно ясна позиция от страна на нашите партньори. В НДСВ сме категорични, че ще потърсим подкрепа от всички парламентарно представени сили за решаването на този въпрос по начина, по който беше решен с парламентарните избори, тъй като става на въпрос за националните интереси на страната. Друго решение според нас ще бъде крачка назад сравнение с постигнатото в изборното законодателство досега.
По отношение на ограничаването на изборния туризъм има редица предложения, инициирани от колеги от БСП. Готови сме да подкрепим всяко разумно предложение в тази посока, тъй като смятаме, че изборите трябва да се решават от хората, които живеят в тази страна.
Готово ли е парламентарното мнозинство с окончателния вариант за промени в конституцията?
- По този въпрос сме поели много ясен ангажимент - до 7 септември измененията, свързани с четвъртата поправка в конституцията, да бъдат внесени за разглеждане в българския парламент. Това, според Европейската комисия, ще е достатъчно да бъде то оценено в следващия европейски доклад, който очакваме на 27 септември. След идването в България на конституционния съдия г-жа Йегер протекоха много прагматични разговори с конкретен резултат. Уговорили сме в рамките на юли и август във взаимни консултации да уточним окончателния текст.
Ще успеят ли новите поправки в основния закон да разсеят съмненията за изпадане на съдебната система в зависимост от останалите власти?
- Категорично да. Във връзка с предстоящата четвърта поправка има възможност да се подходи по два начина. Единият е да се направят онези промени, които са необходими и достатъчни само от гледна точка на съдебната власт. Вторият възможен подход обаче, според нас, е далеч по-рационален и прагматичен. Трябва да решим своевременно и други въпроси, които предстоят пред България във връзка с пълноправното й членство в ЕС и във връзка с някои други решения, произтичащи от ангажиментите ни по линия на НАТО. И това са, от една страна, въпросите, свързани с финансовата и административната децентрализация, защото Европа в крайна сметка е известна с това, че е Европа на регионите и че там всъщност се осъществява основно финансирането на населението при решаването на редица ежедневни въпроси. И от друга страна, във връзка с професионализацията на Българската армия като част от армиите на НАТО ние трябва да вземем съответните мерки на конституционно равнище, за да съобразим режима по отношение на отпадането на т.нар. редовна служба.
Ще се реализира ли и де юре до края на тази парламентарна сесия предложението на НДСВ за финансова децентрализация на общините? Има ли подкрепа от коалиционните партньори, за да бъде вписано то в конституцията?
- Знаете, че НДСВ настояваше въпросът с финансовата децентрализация да бъде решен още с третата поправка на конституцията. Имаме намерение да направим всички необходими усилия и да постигнем този резултат в рамките на четвъртата поправка. Вярвам, че нашите партньори ще откликнат по начин, по който и НДСВ смята, че трябва да бъдат осъществени тези поправки. И то колкото е възможно по-скоро. Защото в противен случай със завършването на четвъртата поправка към края на годината ние ще се окажем в ситуация да започнем веднага петата поправка на конституцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във