Банкеръ Daily

Общество и политика

Въвеждат се нови мерки срещу африканската чума

Kарантинни зони oт 20 километра ще бъдат създадени около всички индустриални свинекомплекси в България. В тези зони няма да се допуска отглеждането на свине тип "заден двор" без гарантирана биосигурност и ще бъде засилен контролът за движение на животни. Това обяви земеделският министър Десислава Танева след приключилото заседание на Централния епизоотичен съвет към Министерския съвет.

Танева добави още, че броят на свинекомплексите в страната е 65, като към днешна дата в три от тях вече е открито наличието на вируса. До няколко часа ще бъде обявено 22-ро огнище на заразата в ромската махала на Видин. Отделно 20 са огнищата при дивите прасета, уточни ресорният министър. "В България има 110 регистрирани кланици, от които 67 са за клане на свине. Те ще могат да извършват дейността си само при постоянното присъствие на ветеринар, а в останалото време - на военна полиция, за да не се допуска клане на домашни свине, които не са от обекти със съответното ниво на биосигурност", обясни тя. По думите ѝ мерките ще бъдат взети незабавно и са съгласувани с министъра на околната среда и водите.

Вицепремиерът Томислав Дончев призова българите да бъдат съпричастни и да съдействат на властите. "Проблемът с африканската чума по свинете не е проблем на Министерството на земеделието или на Българската агенция по безопасност на храните, затова е мобилизиран целият ресурс на държавата", каза Дончев. "Нямам предвид само структурите на МВР и армията, които ще окажат съдействие по отношение на контрола на всички кланици. Бих помолил за съдействие, защото нито една мярка, дори да е базирана на целия ресурс на държавата, няма как да е ефективна, ако няма подкрепа от хората“, обясни още той.

Вицепремиерът открои като проблем слабото съдействие и съпричастнoст от страна на гражданите. Не само собствениците на прасета, а и кметове на населени места. Според него без адекватни мерки от тяхна страна, проблемът трудно би бил преодолян. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във