Банкеръ Daily

Общество и политика

Въвеждат по-строги противоепидемични мерки в училище

Ще бъде издадена заповед, чрез която препоръките на просветното министерство да станат задължителни на национално ниво. Това обяви на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Ще се задължат учениците над началния курс и учителите да носят маски в училищата, като за преподавателите ще е задължително през цялото време да са с маска.

Според Кунчев е важен и ротационният принцип, но и е много важно да няма смесване на деца от различни паралелки след училище - на курсове по танци, по чужди езици.

По-рано от здравното министерство съобщиха, че се наблюдава ръст на регистрираните случаи на коронавирус при децата и учениците, както и сред потребителите на услуги в домове за възрастни хора. Главният здравен инспектор обясни, че сме в разгара на четвъртата COVID вълна и имаме 10-13% увеличение на случаите на COVID-19 в сравнение с миналата седмица. Очаква се и други региони да влязат в тъмночервената зона. Засега в тази зона попадат Габрово, Сливен, Видин и Монтана. 

Кунчев изтъкна, че само ваксините са начинът да излезем от порочния кръг от поставяне на мерки и тяхното неспазване, което евентуално да натовари здравната система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във