Банкеръ Daily

Общество и политика

Въвеждат нов критерий за бъдещите шефове на "Военна полиция"

Министерството на отбраната предлага нов критерий за назначаване на директор на „Военна полиция“. Това става ясно от предложение на министър Красимир Каракачанов, публикувано на портала за обществено обсъждане.

Предложението в правилника на „Военна полиция“ ще позволи директор да става военнослужещ, който притежава не по-малко от 10-годишен професионален опит в службите за сигурност или във въоръжените сили.

Сега действащото условие е директорът да има опит само в службите за сигурност.

Според анализа на Министерството на отбраната промяната ще даде възможност изборът да става сред „висшите офицери и такива с военно звание „полковник“.

Наскоро Асоциация на военни полицаи припомни, че назначение на „външен човек, би могло да доведе до негативни последици в работата“ на служба „Военна полиция“.

Две седмици има за общественото обсъждане на предложението за промяна на критериите. То трябва да мине и през Министерския съвет.

Промяната се предлага на фона на рокадата, която трябва да изпрати сегашния ръководител на службата - бригаден генерал Борислав Сертов, за военен аташе в Москва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във