Банкеръ Daily

Общество и политика

Въвеждат "Администрация без COVID"

По време на днешното заседание на Министерския съвет е било възложено на Министерството на здравеопазването да изготви доклад за това как се оценява кризата с COVID-19 и какви да са стъпките за преминаване към инфомационна кампания.

Това обяви говорителят на политическия кабинет на премиера Кирил Петков - Лена Бориславова.

Кампанията ще представлява целенасочено информиране на онези групи от граждани, които имат специфични заболявания и се страхуват да се подложат на ваксинация. На тях ще им бъдат предоставени научно обосновани факти за това как ваксината може да се отрази на здравето им.

Тези данни ще бъдат съпоставени с рисковете, които поемат гражданите, ако не бъдат ваксинирани. Отделно е било взето решение да се премине към Национален план за "Администрация без COVID".

Той предвижда поетапна програма, въз основа на предварителен анализ, за това как да се даде личен пример от страна на държавата (включително членовете на Министерския съвет), че може да се започне да се работи по начин, с който да се спре разпространението на заразата.

Сред обсъжданите мерки е въвеждане (в по-пълна степен) на зеления сертификат и предоставяне на алтернативна възможност на лицата, които нямат такъв документ, да упражняват правото си на труд - чрез бързи тестове или дистанционен режим на работа.

Решението за бързите тестове предстои да бъде обсъдено с Министерството на финансите и Министерството на здравеопазването. Националният план ще бъде въведен не по-рано от март 2022 години, за да може да се даде реална възможност на всички засегнати лица и заинтересовани страни да изразят мнение и да се подготвят.

Лена Бориславова съобщи и че в рамките на деня премиерът Кирил Петков ще подпише заповед, отнасяща се до държавната администрация, работеща в Министерския съвет. Тя ще влезе в сила не по-рано от 40 дни след това. Предстои да бъде осигурен и ваксинационен пункт за всички служители на Министерския съвет, които желаят доброволно да се ваксинират. Онези от тях, които нямат зелен сертификат и не желаят да бъде ваксинирани, ще могат да се подложат на бързи тестове или да работят дистанционно, като ще се направи анализ дали имат всички възможности да го направят.

Журналисти и граждани ще бъдат обслужвани, както досега, при спазване на COVID-мерките - уточни Бориславова.

По отношение на справянето с енергийната криза Лена Бориславова обяви, че в никакъв случай, след като изтече мораториумът върху повишаването цените, няма да последва шоково нарастване, тъй като целта е проблемът да се реши дългосрочно, без ощетяване на нито една от заинтересованите страни, включително и на електроразпределителните дружества. "Времето на мораториума ще бъде използвано за намиране на реални механизми за овладяване на цената на тока" - увери Бориславова. Попитана как ще коментира много острата реакция на електроразпределителните дружества срещу мярката - замразяване на цените - Бориславова обясни, че те са били недоволни от първото гласувано решение, което е било непропорционално и е налагало много по-ниски цени от много по-минал период. Тя потвърди, че с представителите на дружествата ще се проведат срещи.

На въпрос как ще коментира, че прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство по казуса с канадското гражданство на Кирил Петков, Лена Бориславова отговори, че с този акт тя препотвърждава позицията на "Продължаваме промяната", че в конкретния случай не е налице неправомерно действие.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във