Банкеръ Daily

Общество и политика

Въвежда се извънредно положение в страната до 13 април

S 250 3e19b0fc cd69 4370 8322 10738b7eb352
S 250 965838e2 ce36 47ec b047 2ddeee39352f

Депутатите подкрепиха въвеждането на извънредно положение в България. То ще продължи 1 месец - от 13 март до 13 април. Късно снощи Министерският съвет предложи на Народното събрание да гласува обявяването на мярката. Това беше решено на заседание на кабинета, свикано от премиера Бойко Борисов с участието на оперативния щаб. До ситуацията се стигна, след като само за ден доказаните случаи на коронавирус у нас нараснаха с 16 и стигнаха до 23. "За" предложението на правителството гласуваха единодушно 201 народни представители.

Извънредното положение се обявява на основание член 84 на Конституцията. Според него то важи до преминаване на опасността и дава възможност на властите да налагат цялостни забрани, включително и за движение в страната и извън нея. Извънредното положение дава възможност на властите да затварят училища, университети, концертни зали, частни бизнеси, разясни снощи той. Ще бъдат затваряни дискотеки, игрални зали.

Преди гласуването на предложението се е състоял председателски съвет. Той беше свикан от председателя на парламента Цвета Караянчева. На него е присъствал и премиерът Бойко Борисов. 

Преди депутатите да гласуват предложението, началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски ги запозна със ситуацията с коронавируса до момента. Тествани са общо 1400 души. От тях има 23 положителни случая, само за вчера те са 16. Има и един смъртен случай. Според данните от тази сутрин в света има 134 000 случая на заразени. СЗО обяви пандемия.

След като началникът на оперативния щаб запозна депутатите с актуалната ситуация, Борисов аргументира предложението за обявяване на извънредно положение. По думите му това е "бактериологична война". Той подчерта, че тази мярка е нужна главно заради "недисциплинирани хора, които разнасят заразата". Според премиера медицинският персонал трябва да бъде стимулиран с актуализация на бюджета.

След началото на дебата първото изказване от парламентарната трибуна направи лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Първото предложение беше за безсрочно извънредно положение, ние искахме един месец и с това гарантираме, че правителството няма да злоупотреби", каза Нинова. Тя заяви, че очаква от Министерския съвет законодателни инициативи. От БСП очакват правителството да внесе актуализация на бюджета. "Притеснява ни действието на правителството „на парче”. Очакваме комплексен държавнически подход с поглед в бъдещето", подчерта лидерът на левицата и посочи, че следващото предизвикателство са икономическите проблеми.

“Обявяването на извънредно положение за един месец е от първостепенно значение за защита и здравето на населението. Необходими са конкретни планове и действия“. Това призова лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебата. Според Карадайъ предложението на правителството е навременно и правилно.

"Парламентарната група на "Обединени патриоти" единодушно ще подкрепи предложеното въвеждане на извънредно положение, тъй като то е крайно необходимо. Не толкова с оглед на развитието на коронавируса. Засега не е такова, каквото е в повечето държави на ЕС и в света, но като една превантивна мярка, която да пресече и да нанесе удар и да ограничи разпространението на вируса точно в неговата най-опасна част - скоростта на разпространението. Този вирус с това е характерен, че скоростта на разпространение е по-бърза", каза преди гласуването лидерът на НФСБ и зам. председател на парламента Валери Симеонов.

"Воля" и "Атака" също изразиха подкрепата си към мярката. Според атакиста Павел Шопов човечеството бива "наказано и предупредено".

"Развълнуван съм и съм горд от българския парламент. Показваме на хората, че можем да преодолеем противоречията и да работим в интерес на народа“, заяви Борисов пред депутатите след гласуването.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във