Банкеръ Daily

Общество и политика

Във вторник от БСП ще решат кого да подкрепят за шеф на БНБ

Андрей Гюров - ПП и Георги Свиленски - БСП

Във вторник ще стане ясно кого от двамата кандидати за шеф на БНБ ще подкрепи левицата - Андрей Гюров от ПП или Любомир Каримански от ИТН. Пред журналисти в парламента депутатът от БСП Георги Свиленски съобщи, че във вторник ще има заседание на парламентарната група и ще бъде определена позицията на "БСП за България". По-рано днес Андрей Гюров заяви, че е провел конструктивни разговори с парламентарната група на левицата. А от "Демократична България", които заедно с БСП, ИТН и ПП, участват в управляващата коалиция, вече заявиха, че ще дадат подкрепата си за кандидата на ПП.

Позицията на БСП за Северна Македония не е променена. Това, разбира се, е част от коалиционното споразумение и няма как и позицията на България да бъде променена в тази ситуация", каза още Свиленски. Поводът за думите му е публикацията във Фейсбук на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов от вчера. Трифонов обвини премиера Кирил Петков в опит да заобиколи коалиционното споразумение и да отхвърли ветото на България върху започването на преговори за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз.

На въпрос дали знае за поеман ангажимент от страна на премиера за вдигане на ветото през юни, червеният депутат отговори, че няма такава информация. "Чуват се информации, че се работи в посока до юни да бъде решен въпросът, но чисто технически, ако щете, няма как да се случи. Много неща има да се изпълняват по договора, които не са изпълнени", допълни той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във