Банкеръ Daily

Общество и политика

Във всички райони на страната ще се проведе машинно гласуване

Във всички райони на страната ще се проведе машинно гласуване. Това съобщи на брифинг говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Той посочи, че от избирателната комисия тази седмица са взели решение за изпълнителя на обществената поръчка за машините за гласуване и името на фирмата е ''Сиела Норма'' АД. Те ще организират наемането на 3000 машини. Промяна в сроковете няма, а те са: доставка на машините за страната до 10 май, инсталиране на софтуера до 15 май и доставка на техниката в секциите - до 25 май.

Днес са били определени конкретните секции, в които ще има машини за гласуване. Те са 31 района в страната и са определени по специална методика. Решението ще бъде качено на страницата на ЦИК. Номерата в листите на партиите, коалиции и независимите кандидати - те също са публикувани на страницата на ЦИК.

Прието е и решението, с което партиите и коалициите ще ползват медийните пакети. Андреев посочи, че само при "Воля - Българско родолюбие" има намален размер на медийния пакет.

Определен и начинът за примерно сгъване на бюлетината, което ще е част от методическите указания към избирателните комисии.

На тези избори ще участват 318 кандидата от 13 партии, 8 коалиции, сред тях са и шест независими кандидати. Сред кандидатите за евродепутати има един гражданин на Нидерландия и един на Унгария.

Продължава подаването на заявления за откриване на секции извън страната, като срокът изтича на 30 април. Това се прави в дипломатическите и консулските представителства и на страницата на ЦИК. Досега се подадени 4482 заявления, от тях 4221 чрез страницата на ЦИК. Неуспешно подадените заявления са общо 370 броя.

Организациите на българите в чужбина също могат да правят предложения за разкриване на секции в съответните страни. Скоро ще бъдат публикувани и списъците на чуждите граждани, живеещи в страната и желаят да гласуват в Европейския парламент.

Към момент три организации са подали искане да бъдат регистрирани като наблюдатели на изборите, допълни Андреев.

Жалбите в ЦИК досега са 20, а сигналите - пет, като един от тях е за злоупотреба с лични данни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във